Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-10-03. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Högskolestudenter och skolelever tar fram appar tillsammans

Under en hel hösttermin träffades femteklassare från olika delar av Halmstad och jobbade med att utveckla appar. Eleverna träffades varje vecka på Högskolan i Halmstad, och på plats för att handleda var bland andra civilingenjörsstudenten Emma Andersson.

 – Eleverna tyckte att det var kul och flera killar och tjejer sa att de vill jobba med programmering i framtiden, säger Emma Andersson, student på programmet Civilingenjör i datateknik, när hon summerar höstens app-skapande.

Det var den tredje gången som ”How to make an app” ges på Högskolan. Projektet ingår i ”elevens val” för årskurs fem på Snöstorpsskolan och Andersbergsskolan. Varje onsdag kom eleverna till Högskolan och jobbade i en labbsal.

– De har visat intresse och jag såg att de lärde sig, säger Emma Andersson.

Annorlunda och bra erfarenhet

Tillsammans med studiekompisen Hussam Alshammari har Emma Andersson ägnat några timmar i veckan åt förberedelser och lektioner som ett uppdrag bredvid studierna.

Två högskolestudenter står framför en klass skolelever

Högskolestudenterna Emma Andersson och Hussam Alshammari träffade skoleleverna varje vecka.

– Det har varit väldigt kul. Jag blev tillfrågad och tyckte att det lät intressant och att det känns bra att hjälpa till. Jag tycker att det är kul att förklara för barnen, och det är en annorlunda och bra erfarenhet att ha testat. Nu vet jag att jag är bekväm i och gillar undervisningssituationen. Det är också en fördel för mig när jag söker jobb längre fram.

Gjort varsin app

Skoleleverna har fått följa ett antal steg som Högskolestudenterna visade i labbsalen. Eleverna har skapat varsin egen app och även haft tid att göra egna modifikationer och få appen lite personligare. Emma Andersson och Hussam Alshammari har i sin tur fått sätta sig in i och bland annat optimera de appar de skulle lära ut i, som Scratch och App Inventor.

Inför jul var det avslutning på Kulturhuset i Folkets park i Halmstad, gemensamt med andra elevens val-grupper.

– Tillsammans med eleverna stod vi på scenen och presenterade vad vi har gjort och lärt oss under hösten. Det var kul både för oss handledare och för eleverna, säger Emma Andersson.

Koll på sin vardag

– ”How to make an app” kan väcka intresse för programmering i tidig ålder och det är viktigt. Barnen får förståelse för hur man bygger upp en app och att kunna programmering är betydelsefullt i dag för att kunna ha koll på samhället och sin omgivning. De använder ju själva mobiler och appar hela tiden i sin vardag, säger Emma Andersson.

Nicolina Månsson är programansvarig för flera ingenjörsutbildningar på Högskolan, och även för How to make an app:

– Vi vill att barnen skall bekanta sig med oss för att på sikt kunna se Högskolan som en möjlig karriärväg, säger hon.

Text och foto: KRISTINA RÖRSTRÖM

Emma Andersson

Emma Andersson studerar till civilingenjör i datateknik.

Sidan uppdaterad 2018-10-03