Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-09-11. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Dataingenjör 180 hp

Om programmet

Till en produktmarknad som rymmer allt från intelligenta hus till kommunikation och medicinsk teknik hör också en intressant arbetsmarknad. Framtidens produktutveckling kräver kunskap både om att programmera och konstruera inbyggda datorsystem och om hur människan ska använda dem. Välkommen till en karriär som dataingenjör!

Vill du arbeta med programutveckling och design av nya intelligenta produkter? Då är Dataingenjör på Högskolan i Halmstad rätt val för dig. Här har vi en vision om att skapa en plats där många intressanta saker händer för våra studenter, lärare och samarbetande företag. Kreativitet och innovationstänkande upptar en stor del av utbildningen.

Vi erbjuder en modern undervisningsmiljö i projektrum där du får nära kontakt med dina lärare. Utbildningen innehåller många praktiska moment i form av laborationer och projekt där du oftast arbetar i grupp.

De två första åren på utbildningen består av kurser som ger dig de viktiga grunderna i datateknik, programmering och elektroteknik. Under tredje året har du möjlighet att komplettera och bygga din egen kompetensprofil genom att välja de kurser som intresserar dig mest.

Examen
Högskoleingenjörsexamen.


Arbetsområden
Dataingenjörens roll har förändrats de senaste åren. Numera arbetar en ingenjör oftast i projekt tillsammans med specialister från andra ämnesområden eller som projektledare eller konsult.

Beroende på vilka kurser du väljer under din utbildning har du bland annat möjlighet att arbeta med
systemutveckling, design av IT-produkter, projektledning och analys av IT-lösningar, programutvecklare och som utvecklingsingenjör inom områdena inbyggda system eller datorsystem.

Studier utomlands
Passa på att läsa i ett annat land. Programmet ingår i det europeiska studentutbytesavtalet Erasmus vilket ger dig möjlighet att genomföra delar av andra eller tredje årets studier utomlands. Högskolan har utbytesavtal med universitet i Europa och USA men också i Asien, exempelvis i Kina, Sydkorea, Taiwan och Singapore som i dag är viktiga aktörer inom IT-utvecklingen.

Övrigt
Efter avslutad utbildning har du möjlighet att söka Masterprogram i inbyggda och intelligenta system, 120 hp samt Masterprogram i informationsteknologi, 120 hp.

Innehåll

År 1
Algebra och diskret matematik 7,5 hp
Programmering 7,5 hp
Perspektiv på datateknik 7,5 hp
Envariabelanalys 7,5 hp
Digitalteknik 7,5 hp
Linjär algebra 7,5 hp
Datorteknik 7,5 hp
Algoritmer och datastrukturer 7,5 hp

År 2
Ellära och elektronik 7,5 hp
Transformer, signaler och system 7,5 hp
Datorsystemteknik I, 7,5 hp
Databaser 7,5 hp
Datorsystemteknik II 7,5 hp
Reglerteknik 7,5 hp
Avancerad objektorienterad programmering 7,5 hp
Sensorsystem 7,5 hp

År 3
Datakommunikation 7,5 hp
Datasäkerhet för inbyggda system 7,5 hp
Programmering av distribuerade system 7,5 hp
Industriell ekonomi och innovation 7,5 hp
Utvecklingsprojekt 15 hp
Examensarbete 15 hp

Frivillig kurs:
Arbetsplatsförlagd utbildning 15 hp

HT 2018 (Halmstad, 100%)
 • Anmälningskod 13014
 • Behörighetskrav
  Grundläggande behörighet +
  Fysik B, Kemi A, Matematik D (områdesbehörighet 8).
  Eller:
  Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet A8).
 • Urvalsregler
  Betyg 66% och högskoleprov 34%.
  Mer information om urvalsregler.
 • Studieavgift
  För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz:
  Mer information om studieavgift.
 • Programansvar
  Nicolina Månsson
 • Stängd för sen anmälan

Anmälan stängd

Sidan uppdaterad 2018-09-11