Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-11-08. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Dataingenjör 180 hp

Om programmet

Till en produktmarknad som rymmer allt från intelligenta hus till kommunikation och medicinsk teknik hör också en intressant arbetsmarknad. Framtidens produktutveckling kräver kunskap om programmering och design av inbyggda datorsystem och om hur människan ska använda dem. Välkommen till en karriär som dataingenjör!

Lär dig att utveckla framtidens intelligenta teknik
Som dataingenjör blir du eftertraktad på en het arbetsmarknad – redan under utbildningen får du testa på arbetslivet genom praktik
En högskola där du får en nära kontakt med lärare, studenter och företag

Vill du arbeta med programutveckling och design av nya intelligenta produkter? Då är Dataingenjör på Högskolan i Halmstad rätt val för dig. Vår vision är att studenter, lärare och företag samarbetar för en modern utbildning som lär ut den senaste tekniken. Kreativitet och innovationstänkande är en stor del av utbildningen.

Kreativa miljöer där teori varvas med praktik
Vi erbjuder en modern studiemiljö i projektrum där du får en nära kontakt med dina lärare. Utbildningen innehåller många praktiska moment i form av laborationer och projekt där du oftast arbetar i grupp – många gånger består gruppen av studenter från flera av Högskolans olika ingenjörsutbildningar.

De två första åren på utbildningen består av kurser som ger dig de viktiga grunderna i datateknik, programmering och elektroteknik. Det tredje och sista året avslutas med ett utvecklingsprojekt och ett examensarbete inom ett område som du själv väljer.

Examen
Högskoleingenjörsexamen.


Arbetsområden
Dataingenjörens roll har förändrats de senaste åren. I dag arbetar en ingenjör oftast i projekt tillsammans med specialister från andra ämnesområden, som projektledare eller som konsult.

Efter examen kan du till exempel arbeta med systemutveckling, design av IT-produkter, projektledning och analys av IT-lösningar, programutvecklare och som utvecklingsingenjör inom områdena inbyggda system eller datorsystem.

Studier utomlands
Passa på att läsa i ett annat land! Programmet ingår i det europeiska studentutbytesavtalet Erasmus vilket ger dig möjlighet att genomföra delar av andra eller tredje årets studier utomlands. Högskolan har utbytesavtal med universitet i Europa och USA men också i Asien, exempelvis i Kina, Sydkorea, Taiwan och Singapore som i dag är viktiga aktörer inom IT-utvecklingen.

Övrigt
Efter avslutad utbildning har du möjlighet att söka Masterprogram i inbyggda och intelligenta system, 120 hp samt Masterprogram i informationsteknologi, 120 hp.

Innehåll

År 1
Algebra och diskret matematik 7,5 hp
Programmering 7,5 hp
Perspektiv på datateknik 7,5 hp
Envariabelanalys 7,5 hp
Digitalteknik 7,5 hp
Linjär algebra 7,5 hp
Datorteknik 7,5 hp
Algoritmer och datastrukturer 7,5 hp

År 2
Ellära och elektronik 7,5 hp
Transformer, signaler och system 7,5 hp
Datorsystemteknik I, 7,5 hp
Databaser 7,5 hp
Datorsystemteknik II 7,5 hp
Reglerteknik 7,5 hp
Avancerad objektorienterad programmering 7,5 hp
Sensorsystem 7,5 hp

År 3
Datakommunikation 7,5 hp
Datasäkerhet för inbyggda system 7,5 hp
Programmering av distribuerade system 7,5 hp
Industriell ekonomi och innovation 7,5 hp
Examensarbete för högskoleingenjör i datateknik 15 hp

Valbara kurser:
Utvecklingsprojekt 15 hp
Arbetsplatsförlagd utbildning 15 hp

Reservation för ändringar

HT 2019 (Halmstad, 100%)
 • Anmälningskod 13014
 • Behörighetskrav
  Grundläggande behörighet +
  Fysik B, Kemi A, Matematik D (områdesbehörighet 8).
  Eller:
  Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet A8).
 • Urvalsregler
  Betyg 66% och högskoleprov 34%.
  Mer information om urvalsregler.
 • Studieavgift
  För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz:
  Mer information om studieavgift.
 • Programansvar
  Nicolina Månsson
 • Anmälan öppnar 15 mars 2019
 • Anmälan senast 15 april 2019

Anmälan stängd

Sidan uppdaterad 2018-11-08