Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-06-07. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Elektroingenjör 180 hp

Om programmet

Telekommunikation eller hemelektronik? Som elektroingenjör har du ett brett arbetsfält och en kunskap som väger tungt på arbetsmarknaden eftersom elektriska och elektroniska produkter finns överallt omkring oss. Bättre framtidsutsikter är svåra att tänka sig.

Utbildningen till elektroingenjör har flera inriktningar, som alla har utvecklats i nära samarbete med näringslivet. År tre väljer du själv var tyngd-punkten i din examen ska ligga. Vi erbjuder kurser inom såväl elektronik, telekommunikation, elkraft- och energiteknik som regler- och datorteknik.

De två första åren innehåller grundläggande kurser i matematik, fysik, ellära och elektronik. Du får också tillägna dig mer praktiska kunskaper i form av mikrodatorkonstruktion. Därefter väljer du inriktning och har då ett gyllene tillfälle att bredda din kompetensprofil med kurser som ligger utanför de tekniska områdena, exempelvis marknadsföring, språk eller projektledning. I princip får du under utbildningen möjlighet att utveckla en egen idé till en produkt, färdig att säljas.

Under flera kurser kommer du att arbeta i projektform och programmet avslutas med ett examensarbete. Då driver du ett projekt utifrån en egen idé, tillsammans med ett företag eller i samarbete med ett pågående forskningsprojekt på Högskolan. Programmet är nära knutet till det nystartade Elektronikcentrum i Halmstad – en innovationsarena inom elektronikutveckling för forskare och företag i regionen.

Examen
Högskoleingenjörsexamen.


Arbetsområden
Som elektroingenjör kommer du att ha en stor ämnesmässig tyngd och kan bland annat arbeta med konstruktion, service eller utveckling och produktion av elektrotekniska produkter. Väljer du att inrikta dig på telekommunikation kan du arbeta med att ta fram nya mobiltelefoner.

Möjliga arbetsgivare återfinns också inom el- och vattenkraftindustrin. Genom att komplettera med ekonomikunskaper kan du även arbeta med försäljning och marknadsföring av produkter.

Studier utomlands
Högskolan har utbytesavtal med universitet i Europa och USA men också i Asien, exempelvis i Kina, Sydkorea, Taiwan och Singapore som i dag är viktiga aktörer inom IT-utvecklingen.

Övrigt
Efter avslutad utbildning har du möjlighet att söka Masterprogram i inbyggda och intelligenta system, 120 hp, Masterprogram i informationsteknologi, 120 hp samt Magisterprogram i elektronikdesign, 60 hp.

Innehåll

År 1
Algebra och diskret matematik 7,5 hp
Programmering 7,5 hp
Perspektiv på elektroteknik 7,5 hp
Envariabelanalys 7,5 hp
Digitalteknik 7,5 hp
Linjär algebra 7,5 hp
Datorteknik 7,5 hp
Algoritmer och datastrukturer 7,5 hp

År 2
Transformer, signaler och system 7,5 hp
Ellära 7,5 hp
Datorsystemteknik I, 7,5 hp
Elektronik 7,5 hp
Elektronik fortsättningskurs 7,5 hp
Reglerteknik 7,5 hp
Sensorsystem 7,5 hp
Fysikaliska modeller 7,5 hp

År 3 - inriktning Elektronik
Elektronikkonstruktion 7,5 hp
Halvledarkomponenter 7,5 hp
Högfrekvenselektronik 7,5 hp
Industriell ekonomi och innovation 7,5 hp
Utvecklingsprojekt 15 hp
Examensarbete 15 hp

År 3 - inriktning Elkraftteknik
Elkraftsystem I 7,5 hp
Elektriska drivsystem 7,5 hp
Elkraftsystem II 7,5 hp
Industriell ekonomi och innovation 7,5 hp
Utvecklingsprojekt 15 hp
Examensarbete 15 hp

Frivillig kurs:
Arbetsplatsförlagd utbildning 15 hp

HT 2018 (Halmstad, 100%)
 • Anmälningskod 13015
 • Behörighetskrav
  Grundläggande behörighet +
  Fysik B, Kemi A, Matematik D (områdesbehörighet 8).
  Eller:
  Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet A8).
 • Urvalsregler
  Betyg 66% och högskoleprov 34%.
  Mer information om urvalsregler.
 • Studieavgift
  För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz:
  Mer information om studieavgift.
 • Programansvar
  Nicolina Månsson
 • Stängd för sen anmälan

Anmälan stängd

Sidan uppdaterad 2018-06-07