Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-09-20. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

God smak, stor bredd och viktiga insatser på mässa för ingenjörer

En 3D-printer som skriver ut i choklad, ett system som underlättar skötseln av grisar och en trädklättrande robot. Det är några exempel på utvecklingsprojekt som studenter på programmen Dataingenjör, Elektronikingenjör och Mekatronikingenjör gjort och som de visade upp på en minimässa tidigare i år.

Besökande studenter och samarbetsföretag samlades kring de olika projekten som är resultat av samarbeten mellan studenter på de olika programmen. För chokladälskare – exempelvis konditorier – har fyra studenter tagit fram en 3D-skrivaren som gör föremål i choklad.

– Vi jobbade hela hösten med projektet, säger Carina Bui, som har delat projektledningen med Eric Oscarsson.

4 studenter, högskoleingenjörer, runt deras 3D-printer i choklad

En 3D-printer för choklad. I projektet jobbar Eric Oscarsson, mekatronikingenjör, Andreas Marne, dataingenjör, Inel Arslavonic, elektroingenjör och Carina Bui, mekatronikingenjör.

– Det har varit tufft och vi har lagt ner mycket tid. Men det har också varit jätteroligt och vi har lärt oss mycket. Vi har utvecklats, exempelvis jag som läser mekatronik, har lärt mig mycket inom design, att rita i CAD, om modellering och projektledning, säger Carina Bui.

Under våren arbetar studenterna, som går tredje året, med examensarbeten. De kan då ta tillfället i akt att utveckla skrivaren, till exempel så att företagsnamn och logotyper kan appliceras på chokladfigurerna med en annan chokladnyans.

Praktiskt arbete

Nicolina Månsson som är programansvarig, påpekar att det är viktigt att ingenjörsstudenterna får mycket praktisk erfarenhet:

– Utbildningen innehåller många inslag av praktiska moment i form av labbar och mindre projekt under de första två åren, och två stora projekt det sista året. I den här kursen, Utvecklingsprojekt, arbetar studenterna dessutom i tvärvetenskapliga grupper. De lär sig mycket från varandras kompetensområden, och att samarbeta och kommunicera, säger Nicolina Månsson.

Bonden diskuterar med studenter om deras utvecklingsprojekt.

Livliga och positiva diskussioner mellan lantbrukaren Per Karlsson och studenterna. Här syns dataingenjör, Albin Olsson och elektroingenjör Mustafa Elmi. Med i projektet var även dataingenjörerna Artan Sopi och Oskar Svensson samt mekatronikingenjör Patrik Hellström.

Djurskötsel på distans

Per Karlsson driver lantbruk. Av en grupp studenter har han beställt en del i ett komplett system för övervakning av grisar.

– Jag skulle vilja skapa möjligheten att sköta grisarna mer på distans, exempelvis vad gäller foderjustering. Ett automatiserat system kan minska arbetsinsatsen i grisstallet samtidigt som det medför ökad hälsokontroll. Vi behöver inte bara behöver förlita oss på det som ögat ser när det gäller hur grisarna mår.

Roligt samarbete med studenter

Per Karlsson är väldigt nöjd med studenternas arbete. Han menar att detta är ett viktigt och betydande steg för lantbruket och tycker att det är inspirerande och roligt att ha den här kontakten.

– Vi har fler samarbeten med Högskolan. Och jag tror att det är bra också för Högskolan att lantbruket deltar i sådana projekt, mångfald är vägen framåt, säger Per Karlsson.

De medverkande studenterna var också mycket tillfreds:

– Det har varit fantastiskt kul att komma ut och jobba med projekt som betyder något på riktigt och som löser ett problem. Vi har fått strålande feedback – det som vi har gjort uppskattas, säger Artan Sopi och Oskar Svensson, två av studenterna i projektet.

– Vi får se om vi kan gå vidare med den prototyp som vi har tagit fram.

En trädklättrande robot på björkstam

Projektet Aboreal Pruning Automaton – för miljövänligare skogsavverkning används portabla skogsverktyg som inte gör skada på mark och vatten. Den trädklättrande roboten kan kvista ett träd innan det fälls.

Brygga för alarmsystem

Tre dataingenjörer och en mekatronikingenjör har tillsammans jobbat med projektet Alarmsystemintegration, ett samarbete med företaget Phoniro. Studenterna har gjort en ”brygga” som översätter mellan två olika kommunikationsprotokoll för alarmsystem som främst används inom särskilda boenden. Ett modernare system kan på så vis användas och personalen får information via en app i telefonen.

– Allt var nytt för oss, så vi har lärt oss mycket. Vi har utvecklat nya verktyg och jobbat med ett, för oss, nytt programspråk. Med företaget har vi haft möten och avstämningar och beslutat om vad som ska göras, säger Viktor Davidsson och Meten Gülseren, båda dataingenjörer samt Petter Emanuelsson, mekatronikingenjör.

Text och bild: KRISTINA RÖRSTRÖM

3D-printer för choklad

3D-printer för choklad

De svarta plastdetaljerna har studenterna tagit fram genom att återanvända material och skriva ut dem i 3D-skrivare på Högskolans Fab Lab. Chokladen smälter i tanken och trycks ut med hjälp av lufttryck till en bild som överförs från ritprogrammet CAD. Se chokladprintern jobbalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler projekt

Cloud gaming
Utforskar lösningar på generella problem som uppstår i samband med insamling, bearbetning och visualisering av realtidsdata. Ett webbaserat, multiplayer-spel utvecklades.

Intelligent löpband
Hjälper användaren att få ett naturligt rörelsemönster på ett elektroniskt löpband. Den som springer kan röra sig fortare eller långsammare utan att ha bestämt hastigheten i förväg.

Projektet Pig Management System i närbild.

Projektet Pig Management System i närbild.

Sidan uppdaterad 2018-09-20