Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-09-20. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Fem frågor till studenten Jon Karlsson

Jon Karlsson hade inga tankar på att studera vidare efter gymnasiet, när han såg en annons om teknisk bastermin för energiingenjör – förnybar energi beslöt han sig för att prova. Därför valde han programmet Energiingenjör – förnybar energi.

Varför valde du att läsa på just detta program?
– På gymnasiet gick jag en naturbrukslinje och hade inga tankar på att studera vidare. Ett tag efter min gymnasieexamen kom jag på att naturbruk är något jag vill göra på fritiden och att jag ville studera. Ungefär i samma veva såg jag en annons om att Högskolan i Halmstad erbjöd en bastermin för energiingenjörer. Jag bestämde mig för att testa och nu två år senare är jag snart högskoleingenjör i energiteknik.

Vad tycker du om din utbildning?
– Energiingenjörsutbildningen i Halmstad är ganska bred. Det finns tre inriktningar i utbildningen: värme, miljö och elkraft. Alla är viktiga områden för framtidens energiutmaningar och där kommer finnas mycket jobb i framtiden.

Hur är det att läsa på högskola?
– Det är en väldigt stor skillnad från att läsa på gymnasiet. Tempot är ca tio gånger högre och man har ingen lärare som håller en i handen. Alla är här av egen vilja och man har själv ansvaret för sina studier. Det kanske låter hemskt, men man lär sig otroligt mycket och blir utmanad varje dag. Här finns också riktigt bra föreläsare som inspirerar och tar en igenom kurserna.

Hur är studentlivet i Halmstad?
– Jag trivs bra med studentlivet. Här finns en hel del föreningar för den som vill engagera sig. Energiingenjörerna är med i en bra och aktiv studentförening med en god blandning från andra program.

– Högskolan i Halmstad har också en väldigt bra nollning där allt inte kretsar kring alkohol utan har en stor tyngd på teambuildning. Den får ni inte missa!

Har du något tips till blivande studenter?
– Tid är den viktigaste faktorn för studierna. Jag tror att de flesta kan studera till ingenjör, bara man lägger ner den tid som krävs. Har ni inte förkunskaper som krävs för att komma in kan jag varmt rekommendera basterminen. Det näst viktigaste är att ha lite kul och varva ner då och då. Det kan vara riktigt nyttigt att besöka studentpuben efter en hård vecka av plugg.

Namn: Jon Karlsson
Utbildning: Energiingenjör – förnybar energi
Hemort: Falkenberg
Intressen:Friluftsliv och strategispel
Gör om tio år: Är chef på ett större företag.

Sidan uppdaterad 2018-09-20