Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-03-06. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Maskiningenjör 180 hp

Om programmet

Inriktningar:

  • Datorstödd produktframtagning
  • Produktionsutveckling
  • Teknisk design
Vår utbildning till maskiningenjör ger många valmöjligheter. Den kan leda till en karriär där du utvecklar produkter med hjälp av digitala verktyg, förbättrar och kvalitetssäkrar konstruktioner av olika slag eller kombinerar teknik, ergonomi och formlära i ett arbete som produktutvecklare. Vilken inriktning väljer du?

Med en bra teknisk grund och specialkompetens kan du komma långt i rollen som ingenjör. Det är utgångspunkten för vårt maskiningenjörsprogram där du får möjlighet att koppla samman breda teoretiska kunskaper med de senaste verktygen inom det specialområde som intresserar dig mest. Du har tre olika inriktningar att välja mellan och oavsett vilken du väljer får du tillgång till en välutrustad mekanisk verkstad för det praktiska arbetet.

En stor del av undervisningen sker i projektform. Eftersom projekten ofta genomförs med ett företag som uppdragsgivare, får du både se hur industrin fungerar och en chans att utveckla din samarbetsförmåga. Allt detta kommer du att ha stor nytta av när du kommer ut på arbetsmarknaden.


datorstödd produktframtagning
Inriktningen mot datorstödd produktframtagning har fokus på användning av digitala verktyg som CAD, CAM, PDM och FEM. Därutöver har du stora möjligheter att få god kunskap om hela produktframtagningen, från idé till färdig produkt.

Produktionsutveckling
Studierna i produktionsutveckling ger en inblick i hur produktframtagningsprocessen kan optimeras, det vill säga hur man tar fram produkter med rätt kvalitet till låg kostnad. Du får även bekanta dig med verktyg som avancerade datorprogram och programmering av industrirobotar.

Teknisk design
Inom teknisk design förenas produktutvecklingens båda sidor. För att nå framgång räcker det inte att en produkt rent tekniskt klarar till exempel en viss hastighet eller tyngd, den måste också ha ett tydligt formspråk som får användaren att förstå och använda den på rätt sätt. Under det sista året arbetar du med ett examensarbete där du kan utveckla en egen idé eller arbeta tätt tillsammans med ett företag som uppdragsgivare.

KARRIÄRTIPS
Datorstödd produktframtagning
En maskiningenjörsutbildning som ger en unik spetskompetens inom datorstödd produktframtagning kan leda till många spännande och utvecklande arbetsuppgifter. Du kan till exempel få vara med om att skapa framtidens mobiltelefoner, nya fordon eller något annat inom produktområden där datorstödd produktframtagning är en viktig del av utvecklingsarbetet. Med denna utbildning som bas har du även goda möjligheter att jobba världen över – Kanske som specialist inom digital produktframtagning?

Produktionsutveckling
Utbildningens bredd ger dig stora möjligheter att hitta stimulerande och spännande arbetsuppgifter. Din framtida arbetsplats kan finnas på såväl stora som små företag och till titlarna som kan komma i fråga på ditt visitkort hör bland annat konstruktör, produktionsledare, teknisk konsult och kvalitetsansvarig.

teknisk desig
Efter avslutad utbildning kan du jobba som produktutvecklare och konstruktör. Du kommer även att ha rätt kompetens för att arbeta som teknisk konsult, serviceingenjör och med marknadsföring/försäljning av produkter.

Examen
Högskoleingenjörsexamen.


Studier utomlands
Sista terminen kan du välja att studera utomlands. Utlandsvistelsen organiserar du på egen hand i samråd med studierektor och studerandeavdelningen.

Innehåll

Utbildningen omfattar följande kurser:

Ingenjörsgemensamma kurser
Hållbar projektledning 7,5 hp
Industriell ekonomi 7,5 hp
Ingenjörsmetodik 7,5 hp
Mekanik & hållfasthet 7,5 hp
Tillämpad fysik 7,5 hp
Tillämpad matematik I, 7,5 hp
Tillämpad matematik II, 7,5 hp
Tillämpad matematik III, 7,5 hp
Exjobb 15 hp

Maskiningenjörskurser
Konstruktionsanalys/FEM 7,5 hp
Konstruktion med vetenskaplig metod 15 hp
Materiallära & maskinelement 7,5 hp
Materiallära & maskinelement fördjupning 7,5 hp
Mekanik & Hållfasthet fördjupning 7,5 hp
Produktionskvalitet I, 7.5 hp
Ritteknik och CAD 7,5 hp
Tillverkningsteknik 7,5 hp
Ytmodellering 7,5 hp

Inriktning; datorstödd produktframtagning:
CAD- fördjupning 7,5 hp
Friformsmodellering och formgivning 7,5 hp
Kunskapsbaserat ingenjörsarbete 7,5 hp
PDM, produktdatahantering 7,5 hp

Inriktning; teknisk design:
Designmetodik I, 7,5 hp
Designmetodik II 7,5 hp
Ergonomi för ingenjörer 7,5 hp
Semantik 7,5 hp

Inriktning; produktionsutveckling:
Produktionskvalitet 7,5 hp
Produktionssystem 7,5 hp
Produktionsutveckling 7,5 hp
Strömningsmekanik 7,5 hp

Med reservation för ändringar

Bäst i Sverige på samverkan  med näringslivet


Sidan uppdaterad 2018-03-06