Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-09-10. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Fem frågor till studenten Madeleine Westman

Madeleine Westman skulle absolut inte studera till ingenjör, i dag är det beslutet det bästa hon har gjort. Hon valde Maskiningenjör för att få utlopp för sina intressen inom matematik, problemlösning och kreativitet.

Varför valde du att läsa på just detta program?
– Jag visste att jag vill plugga något, jag ville utvecklas och kände att situationen just då inte gav mig det jag ville. Jag hade alltid tänkt att ingenjör var det sista jag ville läsa till, men min pojkvän – som också läser till maskiningenjör – fick mig på helt andra tankar. Jag fick upp intresset för branschen och med mitt stora intresse för matte, problemlösning och kreativitet lät ingenjör inte så fel. Jag ångrar inte en sekund av att jag valde att börja studera till maskiningenjör. Det är det bästa valet jag har gjort i mitt liv.

Vad tycker du om din utbildning?
– Utbildningen är jättebra! Jag har snart gått klart första året och jag känner mig så stolt och glad över allt jag fått lära mig. Jag känner att kurserna är mycket viktiga och värdefulla för framtiden och även för yrket. Det finns inget som känns onödigt att kunna och allt är riktigt intressant.

Hur är det att läsa på högskola?
– Det är en stor skillnad på gymnasiet och högskolan, här måste man ta ansvar för allt. Lärarna gör ingenting åt dig utan allt plugg är frivilligt utom vissa seminarier och laborationer som är obligatoriska. Att gå på föreläsningar och övningstillfällen är helt upp till dig själv, så det gäller att ta reda på hur mycket tid man behöver lägga på studierna för att hitta en balans.

– Då universitet är något du själv väljer så känns inte plugget lika påtvingat och tråkigt som grundskolan kan kännas. Så det känns mer som att jag går till ett jobb än att jag faktiskt fortfarande går i skolan.

Hur är studentlivet i Halmstad?
– Studentlivet här är livat. Kåren och klassens egen festkommitté anordnar bland annat gasquer. Det finns även en studentpub, men det finns även massor med andra aktiviteter om man vill göra något bredvid studierna.

Har du något tips till blivande studenter?
– Om du inte nyss har gått i skolan och har fysik, matte och kemi färskt i huvudet eller du kanske saknar betyg i de behöriga ämnena så rekommenderar jag dig att gå en teknisk bastermin. Jag gjorde det på grund av att jag saknade behörighet, detta gav mig väldigt mycket. Under mitt första år har jag på grund av det kunnat hänga med bättre i studierna. Sedan är det ett plus att man under basterminen redan fått vänner så man inte känner sig så ensam när man börjar på programmet – och att man redan hunnit skaffa sig en bostad!

– Ett annat tips är att gå på SI (samverkansinlärning) lektionerna där du får lära dig att samarbeta i grupp och kommer därmed att klara utbildningen bättre.

Namn: Madeleine Westman
Utbildning: Maskiningenjör
Hemort: Åmål
Intressen: Hälsa och träning
Göra om 10 år: Bygger vårt drömhus någonstans i Halmstad eller Göteborg. Har ett ingenjörsjobb där jag är projektledare.

Sidan uppdaterad 2018-09-10