Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-09-20. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Civilingenjören som blev lärare: ”Man får otroligt mycket tillbaka från eleverna”

Efter 20 år som civilingenjör bestämde sig Dana Varga för att sadla om. Hon läste KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning, vid Högskolan i Halmstad och började jobba som lärare direkt efter studierna.

Varför läser du KPU?

– Jag är civilingenjör inom teknisk fysik. För några år sedan blev jag uppsagd från mitt jobb och hade svårt att hitta ett nytt som passade mig. I stället hittade jag den här utbildningen – här får jag användning av mina ämneskunskaper, men i ett nytt yrke. Som lärare finns det goda möjligheter till jobb, särskilt inom de naturvetenskapliga ämnena.

– Jag började jobba som lärare direkt efter avslutade studier, i januari 2017. Jag jobbar nu på Kattegattgymnasiet och undervisar i matematik och fysik på språkintroduktionsprogrammet och naturvetenskapliga programmet.

Hur är det att jobba som lärare?

– Läraryrket har visat sig vara både spännande och krävande. Man får otroligt mycket tillbaka från eleverna men man måste vara beredd att ge mycket också.

Hur var utbildningen?

– Den var väldigt bra, med duktiga lärare. Tempot var högt och det märks att utbildningen vänder sig till studenter som är beredda att lägga ner tid och energi på studierna. Jag tyckte att studierna förberedde mig väl för yrket.

– Vi var en bra och studiemotiverad klass. Det var stort åldersspann i gruppen med biologer, kemister och ingenjörer inom olika områden. Några kom direkt från studier och en del hade lång arbetslivserfarenhet.

Hur upplevde du kopplingen till arbetslivet under studierna?

– En ganska stor del av studierna var VFU, verksamhetsförlagd utbildning, ute på skolor. Det är värdefullt, vi fick med en gång komma in i skolmiljön och känna hur det är att jobba som lärare. Jag tyckte att det var skönt att ha ämneskunskaperna sedan tidigare, jag kunde fokusera helt på att utveckla de pedagogiska delarna.

Utbildningen var väldigt bra, med duktiga lärare

Namn: Dana Varga

Utbildning: Kompletterande pedagogisk utbildning, KPU – ämneslärare gymnasieskolan. Jobbar i dag som lärare i Halmstad.

Hemort: Jag bor i Halmstad sedan tre år tillbaka.

Intressen: På fritiden är jag en typisk ”kulturtant”, jag går på teater, konserter och utställningar.

Sidan uppdaterad 2018-09-20