Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-03-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Studenten Kriengsak Bunpuckdee: "Jag har länge varit nyfiken på läraryrket"

Kriengsak Bunpuckdee har många års erfarenhet av att arbeta som ingenjör, men han ville göra något annat. Nu läser han KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning vid Högskolan i Halmstad och tycker att utbildningen passar honom väl.

Varför läser du KPU?

– Jag har länge varit nyfiken på läraryrket. Mina föräldrar var lärare, likaså min morfar. Jag hoppas och räknar med att kunna göra ett bra jobb som lärare. Efter 27 år som yrkesverksam ingenjör känns det helt rätt att göra något annat och då ligger läraryrket högst på min lista.

– Jag har jobbat på Ericsson i många år, och det är fler från företaget som gjort samma resa. Bland annat träffade jag en tidigare kollega på en skola. Han läste KPU för några år sedan och trivs jättebra med läraryrket.

Hur är utbildningen?

– Jag tycker att programmet och upplägget passar mig väldigt bra. Vi läser pedagogik och didaktik och är en blandning av teorier och praktik. Vi fick komma ut till skolorna tidigt för att känna av den riktiga skolmiljön. Själva undervisningen är en blandning av föreläsningar, seminarium, självstudie och projektarbete med olika typer av examineringar.

– Dessutom är det en lagom lång utbildning med tre terminer. Det är också roligt att många av lärarna har praktiska erfarenhet av läraryrket och har forskat kring olika frågor. Det känns att det finns ett genuint intresse från lärarna att vi ska lyckas med utbildningen och vårt framtida yrke.

Hur upplever du kopplingen till arbetslivet?

– Som sagt, det är mycket bra att ha fått komma ut till skolorna på våra VFU, verksamhetsförlagda utbildning. Det ger oss bra insikt i verksamheten och vi kan träna och förbereda oss steg för steg inför yrket. Jag tror att det är också stor fördel med mina erfarenheter av ingenjörsyrket.

– Sist men inte minst, det är också roligt att alla prognoser pekar på att vi kommer att behövas och eftertraktas på arbetsmarknaden, trots att jag är 50+.

Har du något tips till blivande studenter?
– För oss som är naturvetare och ingenjör kan vara lite svårt i början. Det är mycket som är nytt, inga laborationer, beräkning eller bevisföring som man kan greppa, eller inte greppa, på samma sätt. Här gäller det att komma in i tankesättet med nya begrepp och teorier.
– Det är alltid bra att kunna planera och lägga tid så att man kan läsa inför föreläsningarna. Det blir mycket mer givande med interaktion och diskussion i klassen och man får ut mer av lektionerna.

Text och bild: KRISTINA RÖRSTRÖM

Det känns att det finns ett genuint intresse från lärarna att vi ska lyckas med utbildningen och vårt framtida yrke.

Kriengsak Bunpuckdee

Kriengsak Bunpuckdee är ingenjör i grunden och läser nu KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning.

Namn: Kriengsak Bunpuckdee

Utbildning: Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) – ämneslärare gymnasieskolan. Jobbade tidigare som ingenjör, senast i 24 år på Ericsson.

Hemort: Stockholm. Jag har flyttat hit tillfälligt. Jag är van vid att flytta, jag har tidigare bott i Saudiarabien i fyra år och på Jamaica i två år. Det är jättefint här, en liten, trevlig stad.

Intressen: Golf, och för det är Halmstad jättebra.

Sidan uppdaterad 2018-03-23