Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-09-21. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Student berättar

Zsofia Szegedis engagemang för miljön har styrt hennes vägval i livet. Det förde henne till Högskolan i Halmstad och hennes nuvarande jobb som miljöingenjör.

Zsofia kommer från Ungern och flyttade till Sverige för fyra och ett halvt år sedan. Anledningen var att hon träffade en kille som bodde i Halmstad, och på Högskolan hittade hon den utbildning hon ville läsa.

– Jag har alltid känt ett stort engagemang för miljöfrågor och velat göra skillnad, säger hon.

Innan hon flyttade till Sverige läste hon biologi vid ett universitet i Budapest. Hon tog privatlektioner i svenska inför flytten till Sverige. Den första tiden på Högskolan var tuff för Zsofia, det var inte bara en ny utbildning utan även ett nytt land och ett nytt språk.

– Jag var helt slut efter alla föreläsningar på svenska och alla nya människor. Men jag hade hjälp av mina tidigare ämneskunskaper från Ungern, säger hon.

Fick arbeta självständigt

Något hon tidigt slogs av var att undervisningen var mer interaktiv än vad hon var van vid. Studenterna var aktiva och fick omsätta sina kunskaper i praktiken.

– Vi hade mycket diskussioner och gjorde egna projektarbeten. Det har jag nytta av i mitt jobb i dag, eftersom det kräver både självständig planering och kreativitet. Jag planerar och lägger upp egna projekt, och den vanan har jag från Högskolan, säger hon.

Zsofia tog examen strax efter finanskrisen, våren 2009, och då fanns inte så många jobb att söka. I stället valde hon att läsa vidare på magisterutbildningen i tillämpa miljövetenskap. När den nästan var avslutad fick hon sitt nuvarande jobb som miljöingenjör på VIVAB, ett bolag inom Varbergs och Falkenbergs kommuner som sysslar med vatten-, avlopps- och avfallsfrågor.

Kemikalier och avloppsvattenrening

Zsofias jobb går ut på att undersöka vilka verksamheter som släpper ut spillvatten till kommunernas avloppsreningsverk. Hon kartlägger vilka kemikalier som olika företag släpper ut, hur deras rutiner ser ut och hur de skulle kunna förbättra sin hantering. Hon arbetar även med bolagets egen kemikaliehantering och utvecklar förteckningar och rutiner.

– Mitt jobb är varierande och självständigt. Jag har fått fria händer att lägga upp de projekt som jag jobbar med. Och jag lär mig hela tiden massor!

Framför allt har hon lärt sig om avlopps- och kemikaliefrågor – allt från lagstiftning till processerna bakom rening av avloppsvattnet.

– Avlopps- och vattenrening är inte så välkända frågor, men det är ett viktigt område som har enorm betydelse för både samhället och miljön, säger hon.

Zsofia bor i Halmstad och pendlar varje dag med tåg till sitt jobb i Varberg. Hon trivs i Halmstad och har positiva minnen från sin studietid.

– Gemenskapen från Högskolan kommer jag alltid att ha med mig. Jag fick många kompisar och vi umgås fortfarande tajt. Och lärarna har gett mig mycket, inte bara kunskap utan av sin tid, sitt engagemang och ett nytt sätt att tänka.

TEXT: IDA LÖVSTÅL


Sidan uppdaterad 2018-09-21