Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2019-02-16. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2. Ansökan om utlandsstudier

Ansökan om utbytesstudier görs online i Moveon, vårt verktyg för utbytesstudier. I samband med ansökan laddar du upp kompletterade handlingar.

Ansökan för utlandsstudier HT19 både inom och utanför Europa är öppen 15 januari–15 februari! 

Så här ansöker du om utbytes

Din ansökan till oss avser en plats för att nomineras som utbytesstudent till partnerlärosätet. Blir nomineringen godkänd, så ansöker du officiellt om en plats hos partnerlärosätet.  

Vid ansökan om utbytesstudier måste du vara registrerad student på utbildningsprogram på grundnivå vid Högskolan i Halmstad och du måste ha studerat minst ett år vid Högskolan. För att få åka på utbyte (oavsett om det är inom eller utanför Europa) måste du ha tagit minst 60 hp vid Högskolan i Halmstad vid sista ansökningsdagen.

I mån av plats kan du som har tagit minst 30 hp vid Högskolan i Halmstad och minst ytterligare 30 hp vid ett annat svenskt lärosäte, du som läser fristående kurser samt du som är registrerad på ett masterprogram på Högskolan (du måste dock ha tagit minst 30 hp på Högskolan i Halmstad), få möjlighet till en plats som annars inte blir utnyttjad. Vid konkurrens om en sådan plats, går den som har flest meritpoäng före.

Observera att du bara kan ansöka om utbyte när ansökningsperioden är öppen och att du endast kan ansöka till antingen Europa eller overseas (alltså INTE till båda). För att kunna ansöka om utbyte online måste du först skapa ett användarkonto på ansökningssidan, du fyller i ditt namn och din e-postadress under ”Register”. När du har ett konto kan du logga in via samma startsida och påbörja din ansökan.

Själva ansökan består av flera olika delar som alla måste fyllas i. De fält eller handlingar som är obligatoriska är märkta (*):

  • Identity – fyll i dina personuppgifter. Under Personal number anger du ditt svenska personnummer. Tänk på att du i samband med ansökan måste ladda upp en id-handling i pdf-format.
  • Contact data – här fyller du i dina adressuppgifter i Sverige.
  • Photo – ladda upp ett ansiktsfoto i JPEG-format.
  • Current Studies – nuvarande studier på Högskolan i Halmstad. Under ämnesområde väljer du det du studerar vid Högskolan. Märk att du måste vara registrerad vid Högskolan vid ansökningstillfället.
  • Language skills – här ska du uppskatta och ange dina språkkunskaper. Tänk på att om du söker för studier i USA och Nya Zeeland kräver vissa lärosäten TOEFL eller IELTS och detta måste finnas med vid ansökan till Högskolan.
  • Mobility grant – detta fält finns endast om du söker studier inom Europa eftersom du då har du möjlighet att söka Erasmusstipendium.
  • Preferred Stay Abroad – önskad utbytesplats. Tänk på att du här kan rangordna 5 alternativ. Söker du utanför Europa ska du ange "framework -bilat", söker du inom Europa anger du Erasmus.
  • Emergency Contact – här anger du närmast anhörig.
  • Relevant documents to be uploaded – i samband med ansökan ska du ladda upp CV, personligt brev (på engelska eller svenska) och eventuella kårmeriter (kontakta kåren för intyg). Handlingarna ska vara i pdf-format.
  • Disclaimer – här anger du att du är införstådd med ansöknings­processen.

Var noga med att fylla i korrekta uppgifter. Ansöker du om Erasmus-stipendium, var mycket noga med att dina kontouppgifter blir korrekt ifyllda.

När du är färdig med din ansökan klickar du på Send. När du har skickat din ansökan online skapas en pdf av din ansökan.

Tänk på att du har möjlighet att spara din ansökan utan att skicka den för att öppna upp den och slutföra den i ett senare skede. Om du vill ändra något i något av de olika delarna kan du även klicka på Menu. När du väl har skickat din ansökan kan du inte göra några ändringar.

Text

Har du frågor om utbytesstudier kontakta Utbildningsstöd, servicecenter@hh.se

Sidan uppdaterad 2019-02-16