Sök

Studera på Högskolan

Att plugga på högskola är annorlunda än att läsa på gymnasiet eller komvux. Du har ett större eget ansvar för dina studier, men också en större frihet.

Plugga i Halmstad

Det finns många fördelar med att välja Högskolan i Halmstad. Och ingen kan svara bättre på vilka de är än våra studenter!

Vad är det bästa med Halmstad och Högskolan?

Vi passade på att fråga ett gäng studenter om vad de tycker om Halmstad och Högskolan.

Rebecka Göransson, Digital design och innovation, 180 hp

Kvinna sitter framför en bokhylla. Foto.

”Jag gillar Halmstad. Det är en mysig stad. Den är omgiven av fin natur och det finns mycket att göra i stan. Det är en bra stad för studenter, där allt är väldigt cykelvänligt.

Jag tycker generellt att allt jag läser på min utbildning är väldigt intressant och lärorikt. Utbildningen har många olika kurser som har öppnat upp mina ögon för nya områden inom design, vilket jag verkligen uppskattar.”

Alexander Muayad
Civilekonomprogrammet, 240 hp

Man sitter ner framför skolbyggnad och tittar in i kameran. Foto.

”Jag tycker att Halmstad är en mer ansvarsfull studentstad än andra städer som jag har studerat i. Det är en medelstor stad där det finns många olika aktiviteter att delta i. På sommaren besöker jag gärna Tylösand.

Programmet är en mångsidig utbildning som ger dig förståelse för det komplexa mönster som vi i dag kallar ekonomi. Det är den typ av utbildning som, på ett bra sätt, förändrar din syn på världen efter att du har läst den.”

Naomi Österberg, Samhällsförändring och social hållbarhet, 180 hp

Kvinna tittar in i kameran. Foto.

”Nollningen är till exempel ett bra tillfälle för dig att ta del av Halmstad som studentstad. Du får då chansen att lära känna staden, men också dina nya klasskamrater.

På min utbildning får du en bred kompetens kring sociala frågor där arbetsmöjligheterna är många. Jag tycker att balansen mellan teoretiska och praktiska moment är bra och under din femte termin har du möjlighet att ha VFS (verksamhetsförlagda studier), utföra ett projekt eller åka på utlandsstudier.”

Marcus Nilsson,
Grundlärarutbildning (åk 4–6), 240 hp

Man sitter framför glasvägg och tittar in i kameran. Foto.

”Även om Halmstad inte är en storstad har den ett väldigt rikt studentliv. Vi har en väldigt aktiv studentkår med engagerade medlemmar som arrangerar en variation av aktiviteter. Här finns allt från festliv till spelkvällar, studentkörer och studentföreningar. Det finns verkligen något för alla.

Det är en intressant utbildning med väldigt varierat innehåll. Vi får fördjupade kunskaper inom ämnena som vi ska undervisa i, och även mycket ledarskapskunskap med inslag av psykologi.”

Om undervisningen

När du är student på en högskola förväntas du redan från början ta ett stort eget ansvar för dina studier. Det är ofta mindre schemalagd undervisning än på gymnasiet. Du måste plugga mer självständigt och läsa in kurslitteraturen på egen hand.

Program och fristående kurser

Alla utbildningar på högskolenivå består av kurser. Ett program består av en kombination av kurser som leder till en examen. Programmen är ofta på 180 högskolepoäng, alltså tre års studier, eller längre. Om du väljer att läsa fristående kurser har du möjlighet att styra vilken profil du vill ha på din utbildning, men då måste du själv se till att du samlar rätt antal poäng för att kunna få ut en examen.

Att läsa på distans

Att studera på distans är ett flexibelt sätt att läsa. På en distansutbildning har du den mesta undervisningen via internet. Du är mindre bunden till en viss tid eller plats. En del distanskurser är helt utan fysiska träffar på Högskolan, medan andra har några obligatoriska moment på campus varje termin då du behöver komma hit. Du hittar mer information om vad som gäller vid varje enskilt distansprogram eller distanskurs.

Plugga utomlands

Som student hos oss har du möjlighet att gå en del av din utbildning i ett annat land. Det ger erfarenheter för livet – och ser bra ut i ditt cv när det är dags att söka jobb!

Det finns många möjligheter för dig som vill studera en eller två terminer på ett utländskt lärosäte eller vill göra din praktik utomlands. Högskolan i Halmstad har utbytesavtal och samarbeten med ett 50-tal universitet runt om i världen.

Heltids- och deltidsstudier

Du som studerar på heltid bör räkna med att lägga ned 40 timmar i veckan (i genomsnitt) på dina studier. Du har ofta en blandning av

  • schemalagd undervisning
  • grupparbeten
  • tid som du behöver avsätta för egna studier

Hur mycket tid som du behöver lägga ned kan variera mellan olika perioder under terminen. Det kan också bero lite på vilken utbildning du läser. Heltidsstudier motsvarar 30 högskolepoäng per termin.

Om du vill läsa på deltid kan du söka en kurs som går på halvfart eller kvartsfart. De kurserna motsvarar 15 hp respektive 7,5 hp per termin. Undervisning på deltid är ofta förlagd till sen eftermiddag eller kväll.

Stöd och service

För dig som är student i Halmstad finns mycket stöd och service som underlättar dina studier och ditt välmående.

Man pekar och visar på en datorskärm för en annan man i biblioteksmiljö. Foto.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt