Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2014-06-11. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Gunnar Johansson



Work area / area of expertise
Health and Sport

Expertise
Professor of Health

Research
My research profile can be briefly described as: public health informatics, nutritional epidemiology, odontology, public health and measurement errors in nutritional research. The research in the latter field concerns relative validity, i.e. comparing various methods with each other as well as comparing dietary data from dietary assessment methods with dietary data from biological markers for food intake. Biological markers can be obtained from body fluids, such as blood and urine; therefore, dietary intake data is not dependent on the information from any one person. In my research, I have gone from biochemistry to health communication via nutritional epidemiology.

Research environment:
arrow CVHI - Centre of Research on Welfare, Health and Sport


Links:
arrow På svenska

Publications:
arrow Registered publications in DiVA


  • Artikel i tidskrift
  • Ivarsson, Andreas, Stenling, Andreas, Fallby, Johan, Johnson, Urban, Borg, Elin, Johansson, Gunnar (2015). The predictive ability of the talent development environment on youth elite football players' well-being : A person-centered approach. Psychology of Sport And Exercise, 16 (Part 1), s. 15 - 23. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar (2014). Sambanden mellan fettintag och hjärt-kärlsjukdom kan vara vilseledande i meta-analyser. Dietistaktuellt, 23 (6), s. 30 - 34. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Sundström, Björn, Johansson, Gunnar, Ingegerd, Johansson, Wållberg Jonsson, Solveig (2013). Modifiable cardiovascular risk factors in patients with ankylosing spondylitis. Clinical Rheumatology. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar (2013). Undvik dispyter kring författarskap. Universtietsläraren (16), s. 25 - 25. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Sundström, Björn, Johansson, Gunnar, Kokkonen, Heidi, Cederholm, Tommy, Wållberg-Jonsson, Solveig (2012). Plasma phospholipid fatty acid content is related to disease activity in ankylosing spondylitis. Journal of Rheumatology, 39 (2), s. 327 - 333. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar, Källgård, Börje, Öckerman, Per-Arne (2012). Effects of a shift from a mixed diet to a lacto-vegetarian diet on some coronary heart disease risk markers. Open Journal of Preventive Medicine, 2 (1), s. 16 - 22. Se post i DiVAlänk till annan webbplats [ Ladda ner fulltexten ]
  • Johansson, Gunnar (2012). The initiation and further progression of a physical activity referral scheme in a Swedish county 2001-2009. Journal of Behavioral Health, 1 (3), s. 172 - 177. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar (2012). Kostrådgivning i helsevesenet : En kantete vei med motgang og muligheter. Norsk tidsskrift for ernaering (2), s. 32 - 36. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Adamsson, Viola, Reumark, Anna, Cederholm, Tommy, Vessby, Bengt, Risérus, Ulf, Johansson, Gunnar (2012). What is a healthy Nordic diet? Foods and nutrients in the NORDIET study. Food & Nutrition Research, 56. Se post i DiVAlänk till annan webbplats [ Ladda ner fulltexten ]
  • Sundström, Björn, Wållberg-Jonsson, Solveig, Johansson, Gunnar (2011). Diet, disease activity, and gastrointestinal symptoms in patients with ankylosing spondylitis. Clinical Rheumatology, 30 (1), s. 71 - 76. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar (2011). Dietary Advice on Prescription : A novel approach to dietary counseling. International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being, 6 (2). Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Adamsson, Viola, Reumark, Anna, Fredriksson, I.-B., Hammarström, E., Vessby, Bengt, Johansson, Gunnar, Riserus, U. (2011). Effects of a healthy Nordic diet on cardiovascular risk factors in hypercholesterolaemic subjects : a randomized controlled trial (NORDIET). Journal of Internal Medicine, 269 (2), s. 150 - 159. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar (2010). Overweight and obesity in Sweden : A five year follow-up, 2004-2008. Scandinavian Journal of Public Health, 38 (8), s. 803 - 809. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar (2010). Kostråd i vården : en väg kantad av motgångar och möjligheter. Läkartidningen, 107 (51-52), s. 3276 - 3278. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Marcus, Claude, Hallmans, Göran, Johansson, Gunnar, Rothenberg, Elisabet, Rössner, Stephan (2008). Slutreplik i kostrådsdebatten : Oroande att extremkost marknadsförs i sjukvården. Läkartidningen, 105 (38), s. 2590 - 2591. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Marcus, Claude, Hallmans, Göran, Johansson, Gunnar, Rothenberg, Elisabet, Rössner, Stephan (2008). Kost med högt intag av fett kan ifrågasättas. Läkartidningen, 105 (24/25), s. 1864 - 1866. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Marcus, Claude, Hallmans, Göran, Johansson, Gunnar, Rothenberg, Elisabet, Rössner, Stephan (2008). Ett inlägg ägnat att förvirra. Läkartidningen, 105 (30/31), s. 2119 - 2120. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar, Westerterp, Klas (2008). Assessment of the physical activity level with two questions : validation with doubly labelled water. International Journal of Obesity, 32 (6), s. 1031 - 1033. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar (2008). Women's Health Initiative (WHI) dyr och misslyckad studie av kostintervention. Läkartidningen, 105 (37), s. 2498 - 2498. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar (2008). Comparison of nutrient intake between different dietary assessment methods in elderly male volunteers. Nutrition and Dietetics, 65 (4), s. 266 - 271. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar (2008). Vem har förstått kritiken av WHI-studierna?. Läkartidningen, 105 (39), s. 2714 - . Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Sundström, Björn, Stålnacke, K., Hagfors, Linda, Johansson, Gunnar (2006). Supplementation of omega-3 fatty acids in patients with ankylosing spondylitis. Scandinavian Journal of Rheumatology, 35 (5), s. 359 - 62. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Sköldstam, Lars, Brudin, Lars, Hagfors, Linda, Johansson, Gunnar (2005). Weight reduction is not a major reason for improvement in rheumatoid arthritis from lacto-vegetarian, vegan or Mediterranean diets. Nutrition Journal, 4 (4), s. 15 - . Se post i DiVAlänk till annan webbplats [ Ladda ner fulltexten ]
  • Rosell, Magdalena, Johansson, Gunnar, Berglund, Lars, Vessby, Bengt, De Faire, Ulf, Hellenius, Mai-Lis (2005). The relation between alcohol intake and physical activity and the fatty acids 14 : 0, 15 : 0 and 17 : 0 in serum phospholipids and adipose tissue used as markers for dairy fat intake. British Journal of Nutrition, 93 (1), s. 115 - 121. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Larsson, Christel, Johansson, Gunnar (2005). Young Swedish vegans have different sources of nutrients than young omnivores. Journal of the American Dietetic Association, 105 (9), s. 1438 - 1441. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Hagfors, Linda, Westerterp, Klaas, Sköldstam, Lars, Johansson, Gunnar (2005). Validity of reported energy expenditure and reported intake of energy, protein, sodium and potassium in rheumatoid arthritis patients in a dietary intervention study. European Journal of Clinical Nutrition, 59 (2), s. 238 - 245. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Hagfors, Linda, Nilsson, Ingela, Sköldstam, Lars, Johansson, Gunnar (2005). Fat intake and composition of fatty acids in serum phospholipids in a randomized, controlled, Mediterranean dietary intervention study on patients with rheumatoid arthritis. Nutrition & Metabolism, 2 (Article number 26). Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Bok
  • Johansson, Gunnar (2014). Nutritional epidemiology : Dietary assessments: use, design concepts, biologica markers, pitfalls and validation. Halmstad University Press, Halmstad. 47 s. Se post i DiVAlänk till annan webbplats [ Ladda ner fulltexten ]
  • Johansson, Gunnar (2014). Nutritionsepidemiologi : Kostundersökningar: ändamål, design, biologiska markörer, felkällor och evaluering av kvalitén. Halmstad University Press, Halmstad. 47 s. Se post i DiVAlänk till annan webbplats [ Ladda ner fulltexten ]
  • Kapitel i bok, del av antologi
  • Johansson, Gunnar (2015). Vegetariska koster. Mat och hälsa : en klinisk handbok. Studentlitteratur, Lund. S. 213 - 218. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar (2010). Kostens betydelse för ett hälsosammare liv. Hälsa och livsstil : Forskning och praktiska tillämpningar. Studentlitteratur, Lund. S. 71 - 85. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Konferensbidrag
  • Ivarsson, Andreas, Stenling, Andreas, Johnson, Urban, Fallby, Johan, Borg, Elin, Johansson, Gunnar (2013). Kan talangmiljön påverka psykisk hälsa hos unga akademifotbollsspelare?. . Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Sundström, Björn, Johansson, Gunnar, Ingegerd, Johansson, Wållberg Jonsson, Solveig (2012). Cardiovascular risk factors among patients with Ankylosing spondylitis in comparison to the general population. Annals of the Rheumatic Diseases : Annual European Congress of Rheumatology, 6-9 June 2012, Berlin, Germany. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Adamsson, Viola, Reumark, Anna, Cederholm, Tommy, Vessby, Bengt, Risérus, Ulf, Johansson, Gunnar (2012). What is a healthy Nordic diet? Foods and nutrients in the NORDIET study. . Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Sundström, Björn, Johansson, Gunnar, Ingegerd, Johansson, Wållberg Jonsson, Solveig (2011). Kost och andra kardiovaskulära riskfaktorer hos patienter med ankyloserande spondylit. . Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Sundström, Björn, Wållberg Jonsson, Solveig, Cederholm, Tommy, Johansson, Gunnar (2010). Long-chain polyunsaturated fatty acid composition in plasma, adipose tissue and diet among patients with ankylosing spondylitis. Ann Rheum Dis 2010;69(Suppl3):698. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar, Sundh, Valter, Österberg, Tor (2010). Utilization of dental care in Sweden 2004-2008. Abstracts of free communications and posters presented at the 46th annual congress of the Swedish Dental Society, 2010. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar, Källgård, Börje, Öckerman, Per-Arne (2010). Effects of a shift from a mixed diet to a lacto-vegetarian diet on some coronary heart disease risk markers. . Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar (2010). FaR-receptförskrivning i Halland, en femårstrend 2005-2009. . Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Sundström, Björn, Wållberg Jonsson, Solveig, Johansson, Gunnar (2009). Gastric complaints in ankylosing spondylitis: is the silent gut inflammation really silent. . Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar (2009). Replacing 24-hour urine samples with overnight urine samples is questionable. SVLS Abstrakt. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Adamsson, Viola, Reumark, Anna, Fredriksson, Ing-Britt, Hammarström, Eskil, Vessby, Bengt, Johansson, Gunnar, Riserus, Ulf (2009). Effects of a Nordic diet on cardiovascular and metabolic risk factors in hypercholesterolemic subjects: a randomized controlled study. . Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Johansson, Gunnar (2008). Selective underreporting is not specific to a certain dietary assessment method. 9th Nordic Nutrition Conference : programme & abstract book : 1-4 June, 2008, Copenhagen. S. 114 - 114. Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Hagfors, Linda, Westerterp, Klaas R., Sköldstam, Lars, Johansson, Gunnar (2006). Validity of the reported energy expenditure and the reported dietary intake of rheumatoid arthritis patients in a dietary intervention study. . Se post i DiVAlänk till annan webbplats
  • Övrigt
  • Johansson, Gunnar (2010). Nutritionsepidemiologi : Kostundersökningar: ändamål, design, biologiska markörer, felkällor och evaluering av kvalitén. , Halmstad. Se post i DiVAlänk till annan webbplats [ Ladda ner fulltexten ]
  • Johansson, Gunnar (2006). Dietary assessments : Use, design concepts, biological markers, pitfalls and validation. , Umeå. Se post i DiVAlänk till annan webbplats [ Ladda ner fulltexten ]
Image of Gunnar Johansson

Contact information
Department / Unit:
School of Health and Welfare

Building / Room:
Building R / 3118

Phone:
+46 (0) 35 16 76 21

E-mail:

Updated 2014-06-11