Digitalt lärande i skola och samhälle, DLSS
Digitaliseringen har inneburit och innebär stora förändringar både för samhället i stort och för utbildningssektorn mer specifikt. Forskargruppen DLSS, Digitalt lärande i skola och samhälle, intresserar sig för forskning om digitalisering, lärande och samhällsutveckling. Syftet med forskargruppen är att stödja ett informerat akademiskt samtal kring forskning om digitalisering och genom det utgöra en naturlig hemvist för planering och genomförande av forskningsprojekt.

Forskning och metoder
DLSS, Digitalt lärande i skola och samhälle, är en mångdisciplinär forskargrupp med ett gemensamt intresse för forskning om digitalt lärande i skola och samhälle. I forskargruppen studeras digitalisering ur bland annat teoretiska, pedagogiska, didaktiska, kommunikativa och multimodala perspektiv. Forskargruppen syftar till att utveckla och sprida såväl forskning som metoder för forskning kopplad till digitalt lärande i skola och samhälle, och därmed på ett initierat sätt navigera bland digitaliseringens olika diskurser och processer.
I forskargruppen finns ett flertal forskare som har byggt starka nationella och internationella nätverk och som är eftertraktade i olika sammanhang så som sakkunniguppdrag, keynotes samt uppdrag rörande skolans digitalisering på en nationell nivå. Forskargruppen DLSS har en stark anknytning till lärarutbildningen och bidrar till att säkerställa att utbildningens forskningsanknytning. Merparten av projekten inom ramen för forskargruppen DLSS bedrivs i nära samarbete med regionala och kommunala aktörer och ligger således i linje med Högskolan i Halmstads tradition att bedriva forskning i samverkan med aktörer utanför högskolan. Möjligheterna att utveckla denna samverkan med externa aktörer har ökat genom verksamheten i DLC, Digitalt laborativt centrum.
Högskolan i Halmstad som lärosäte befinner sig i en position där profilområdena Smarta städer och samhällen samt Hälsoinnovation vore otänkbara utan en tydlig koppling till digitalisering. Flera projekt som kan knytas till DLSS bidrar till tematiseringen Smart Education inom profilområdet Smarta städer och samhällen.
Den nära relationen mellan innovation och digital teknologi plus nära samarbeten med företag och offentlig sektor i regionen är tydliga kännetecken för Högskolan i Halmstad. Detta gäller även Akademin för lärande, humaniora och samhälle genom projekt som exempelvis FDLIS, Framtidens digitala lärande i skolan, och uppdragsutbildning via DLC, Digitalt laborativt centrum.
Pågående projekt (som involverar forskare knutna till DLSS)
- FDLIS, Framtidens digitala lärande i skolan
- FGTE, From Great to Excellent
- Hälsa och hållbarhet. Individuellt ansvar eller demokratisk politik?
- ULF – utveckling, lärande, forskning
- MOSO (Mentoring and Observation Software) – interaktiv observation
- Netbased education for international positioning (InPACT) NU16
- Virtuella case i lärarutbildningen
- Augmented reality i kemiundervisningen
- Digital design and Artificial Intelligence Podcast (DAP).
- Digital Didaktisk Design – D3. Ett Vinnova-finansierat projekt där forskare och lärare arbetar tillsammans för att designa digitala verktyg som bidrar till att möta didaktiska utmaningar och utveckla elevers lärande
- Att utveckla lärarstudenters undervisning i naturvetenskap med hjälp av digitala verktyg
- Lärares och lärarstudenters digitala kompetens (TPACK) med DLC som forskningsplattform
- Lärares användning av digitala verktyg i naturvetenskap (Skolverket)
- Nordic Digital Game Based Learning (DGBL) – Digital Computer Games for Learning in the Nordic Countries (2017–2019). Projekttid: 2017–2019: Fortsatt samarbete på detta projekt utformas under 2020
Deltagare
- Pernilla Nilsson professor i naturvetenskapernas didaktik
- Marie Bengtsson, doktorand i forskarskolan UPGRADE
- Cecilia Björkén Nyberg, docent i engelsk litteratur
- Emma Edstrand, universitetslektor i lärandemiljöer och digitalisering
- Jonnie Eriksson, universitetslektor idé- och lärdomshistoria
- Per Högström, universitetslektor
- Kalle Jonasson, universitetslektor
- Monica Karlsson, universitetslektor i engelska
- Göran Karlsson, docent i utbildningsvetenskap
- Anniqa Lagergren, universitetslektor
- Patrik Lilja, universitetslektor
- Claes Malmberg, professor i naturvetenskapernas didaktik
- Mattias Rundberg, universitetsadjunkt i naturvetenskap och matematik
- Jeanette Sjöberg, docent i pedagogik
- Björn Sjödén, universitetslektor i utbildningsvetenskap
- Jo Smedley, gästprofessor i digitalt lärande
Associerad deltagare
- Eva Brooks (adjungerad professor Aalborg University
- Roger Säljö, gästprofessor i digitalt lärande