Ingenjörsstudenter tvåa i internationell drönartävling

Sex ingenjörsstudenter från Högskolan i Halmstad knep andraplatsen i en internationell tävling för självflygande drönare. Laget kvalificerade sig tidigare i våras till finalen som avgjordes i Arizona i USA den 15–17 maj.

Studenterna har konstruerat en avancerad självflygande drönare som automatiskt kan hämta en annan drönare. Tävlingen gick ut på att söka av ett specifikt område för att identifiera en annan drönare, plocka upp den och flyga den till en avlämningsplats.

På plats under finalen i Arizona fanns även lag från tre amerikanska universitet: Embry-Riddle Aeronautical University – som vann tävlingen – samt Vanderbilt University och University of Pennsylvania. Studenterna från Halmstad var det enda lag utanför USA som kvalificerat sig till finalen.

– Resan bestod av tuffa, men väldigt roliga dagar. Det var fantastiskt kul att vara där och träffa studenter från andra universitet och se hur de hade konstruerat sina drönare, säger Marcus Rodén, nyutexaminerad elektroingenjör och en av studenterna från Högskolans lag.

Bästa design

Halmstadstudenterna fick under tävlingen utmärkelse för bästa design av sin drönare med motiveringen: ”Högskolan i Halmstad var mycket nära att avsluta uppdraget autonomt, och med tanke på deras komplexa och sofistikerade deras drönardesign, så var deras andraplats en mycket välförtjänt prestation” .

– Studenternas insats är verkligen imponerande. Från att aldrig tidigare jobbat med drönare så har de på kort tid lyckats utveckla en självflygande drönare som är avancerad inom alla tre områden – elektroteknik, mekatronik och datateknik, säger Wojciech Mostowski, docent vid Akademin för informationsteknologi och en av gruppens handledare.

”Från att aldrig tidigare jobbat med drönare så har de på kort tid lyckats utveckla en självflygande drönare som är avancerad inom alla tre områden – elektroteknik, mekatronik och datateknik.”

– Wojciech Mostowski, handledare

Gruppbild på sex studenter.

På över raden från vänster står Emil Andersson, Emil Johansson, Marcus Rodén och Jakob Carlsén. På nedre raden sitter Patrick Karlsson och Anders Bogga.

Tre olika ingenjörsprogram

De sex studenterna tar i dagarna examen från tre olika högskoleingenjörsprogram vid Högskolan i Halmstad. Patrick Karlsson och Emil Johansson blir dataingenjörer, Marcus Rodén och Jakob Carlsén elektroingenjörer och Anders Bogga samt Emil Andersson mekatronikingenjörer. Studenternas tre olika kompetensområden har krävts för att skapa drönaren. Datakillarna har ansvar för att drönaren ska kunna söka, hitta och landa genom analys av bilder från drönarens kamera.

Mekatronikstudenterna har stått för design och konstruktion av drönaren och dess gripklo, och sensorer och navigation har utvecklats av de två elektroingenjörerna. Projektet gjordes inom ramen för studenternas examensarbeten.

Text: Rebecca Staver och Louise Wandel
Bild: Ida Fridvall, Louise Wandel och Maytheewat Aramrattana

Studenternas handledare

Handledare i tävlingsprojektet är Maytheewat Aramrattana, doktorand vid CERES, och Wojciech Mostowski, docent vid CERES.

Studenternas handledare i respektive examensarbeten:

  • Mahsa Varshosaz, doktorand vid CERES, handleder Patrick Karlsson och Emil Johansson.
  • Wojciech Mostowski, docent vid CERES, handleder Anders Bogga och Emil Andersson.
  • Jennifer David och Yuantao Fan, doktorander vid ISDD handleder Marcus Rodén och Jakob Carlsén.

CERES (Computing and Electronics for Real-time and Embedded Systems) och ISDD (Intelligent Systems and Digital Design) är avdelningar vid Akademin för informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad.

Publicerad

2018-05-30

kontakt

Dela