Sommarskola med fokus på hälsoinnovationer

Sommar, sol och spännande kunskap. Det är vad studenterna på den fyra dagar långa sommarkursen Health Innovation Summer School (HISS) fick ta del av när kursen gick av stapeln i slutet av augusti.

Kursen, som i år arrangerades för andra gången, är ett unikt samarbete mellan Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet. Årets upplaga har temat hälsoinnovationer i ett föränderligt samhälle – från idé till implementering. Kursdeltagarna kommer från både svenska och internationella universitet, och alla studerar i dag på antingen master- eller forskarnivå.

Höga förväntningar

Både lärare och studenter hade höga förväntningar när kursen drog i gång. Charlotte Sylvander, som studerar på masterprogrammet i hälsa och livsstil på Högskolan i Halmstad, tyckte att det skulle bli spännande att lära sig mer om hälsoinnovation.

– Jag förväntar mig att få massor av inspiration under de här dagarna. I framtiden hoppas jag på att kunna vara en del av en positiv förändring för ett hälsosammare Sverige. För att åstadkomma det tror jag att det är viktigt att flera professioner, tillexempel läkare, dataingenjörer och ekonomer, arbetar tillsammans tvärvetenskapligt. Med gemensamma krafter kan vi nå en hållbar framtid, säger Charlotte Sylvander.

Kvinna pratar framför en powerpoint-presentation.

Examination inspirerad av Draknästet.

Prestigefulla föreläsare

Kursens första föreläsning hölls av James Barlow från Imperial College Business School i Storbritannien. Han har nyligen utsetts till gästprofessor på Högskolan i Halmstad, och kommer att vara knuten till Högskolan under tre år. Tanken med gästprofessuren är att James Barlow ska bidra till att stärka Högskolans position som ett innovationsdrivande lärosäte inom området hälsoinnovation. Också James Barlow såg fram emot kursen.

– Det kan ofta vara svårt att vinna acceptans för hälsoinnovationer. På den här kursen får studenterna en djupare förståelse för vad det beror på, och för olika lösningar på problemet, säger James Barlow.

Förutom James Barlow föreläste Helena Grönqvist från Uppsala universitet, och Maya Hoveskog, Pontus Wärnestål och Jens Nygren, samtliga vid Högskolan i Halmstad. Jens Nygren är även programchef för Högskolans profilområde hälsoinnovation, samt kursansvarig för HISS.

Nyskapande redovisningsform

Kursen blandade föreläsningar med praktiskt arbete i grupper. Studenterna hade i uppgift att ta fram ett förslag på en hälsoinnovation. Förslaget presenterades sedan i en redovisning som hämtat inspiration från det populära tv-programmet Draknästet. I publiken satt resten av kursdeltagarna, men också en jury bestående av akademiker från Högskolan, representanter från de tilltänkta användargrupperna och en näringslivsrepresentant.

Inledande föreläsning av professor James Barlow.

Nöjda deltagare

Jens Nygren var mycket nöjd med det här årets upplaga av HISS, och med vad studenterna har åstadkommit.

– Det har varit en intressant vecka med många spännande idéer och infallsvinklar. Det är väldigt roligt att få ta del av studenternas projekt, säger Nygren.

Också studenterna tyckte att sommarkursen var lyckad. Dilana Lòpez Borbón är student på masterprogrammet i global hälsa på Göteborgs universitet. Hon hade roligt under sin vecka på Högskolan, och hon upplevde att hon lärde sig mycket som hon kan använda sig av i framtiden.

– Det som jag tycker har varit allra bäst med den här kursen är att jag har fått möjlighet att dela erfarenheter med de andra kursdeltagarna, och att lära mig från studenter med olika bakgrund och olika perspektiv på temat hälsoinnovation. Och så har jag tyckt om att fika ihop, säger Dilana Lòpez och ler stort.

Text: Christa Amnell
Bild: Joachim Brink

Publicerad

2018-08-28

kontakt

Dela