Högskolan i Halmstad vann Volvo hackathon

Ett lag från Högskolan i Halmstad vann pris för bästa bygge med sin app-prototyp Intelligent Probe för smartphones under ett 72-timmars hackathon arrangerat av Volvo.

– Vi skapade en app för automatisk inspektion av grävmaskiners underdelar, som ibland kan vara svåråtkomliga. Genom att använda mobilkameran analyseras bilder av olika grävmaskinsdelar för att mäta storleken på exempelvis förslitningar i både utbytbara verktyg och rullande komponenter som sitter i bärande delar. Analysen kommer att avgöra reparationsbehovet och kan minska arbetsbelastningen för Volvos tekniker, säger Eren Erdal Aksoy från det vinnande laget.

Problemlösning med visuell intelligens 

Tävlingen arrangerades av Volvo Construction Equipment och Volvo Group Connected Solutions i Göteborg den 23–26 november. 16 internationella lag tävlade i att använda visuell intelligens för att lösa befintliga problem för tung utrustning och maskiner.

Laget från Högskolan i Halmstad bestod av doktorander från Akademin för informationsteknologi – Maytheewat Aramrattana, Yuantao Fan och Hassan Nemati – samt universitetslektorerna Sepideh Pashami och Eren Erdal Aksoy.

”Analysen kommer att avgöra reparationsbehovet och kan minska arbetsbelastningen för Volvos tekniker.”

– Eren Erdal Aksoy, vinnarlaget

Appen kan bli verklighet

Volvo Construction Equipment analyserar nu prototypens potential. Det pågår också förhandlingar mellan de vinnande lagen.

– Vi fick en inbjudan att samarbeta med två av de andra vinnande lagen för att utveckla prototypen och göra en mer omfattande demonstration på den kommande Bauma-mässan i april 2019, vilket är världens största mässa för bygg- och anläggningsmaskiner, säger Eren Erdal Aksoy.

Om hackathon

Det var 220 internationella sökande till VOLVO x HACK SPRINT och 80 stycken valdes ut till tävlingen. Totalt var det 16 lag från olika länder, bland annat Japan, England, Frankrike, Ukraina och Sverige. Lagen bedömdes utifrån fem kriterier: teknisk innovation, utförande, kreativitet, användarupplevelse, och pitch. Pris delades ut för bästa hack (tilldelades det lag som bäst löste det verklighetsbaserade problemet), bästa bygge (tilldelades det lag som byggde den mest utvecklingsbara lösningen), och ett hedersomnämnande. Högskolan i Halmstad vann pris för bästa bygge för sin app Intelligent Probe.

Visuell intelligens används i appen för att upptäcka förändringar på grävmaskinen. När en tekniker kommer nära nog med kameran börjar appen analysera kanterna på grävmaskinens olika delar och levererar ett värde på delarnas höjd.

Text: Rebecca Staver

Publicerad

2018-12-05

kontakt

Dela