Högskolans nya webbplats – och studentwebb – är här!

I dag, den 26 februari, lanserar Högskolan i Halmstad sin nya externa webbplats och student­webb. Den nya webbplatsen fokuserar på sök, användarnas behov och på att lyfta fram kärnverksamheten på ett tydligare sätt.

Förutom helt ny och mer användarvänlig design har webbplatsen också fått en ny, bättre sökfunktion. Just sökfunktionen upplevde användarna som ett av de största problemen med den tidigare versionen av webbplatsen och därför har den varit prioriterad i projektet. Med så stort fokus på sök har navigation via menyn fått en mindre framträdande plats. I stället för en traditionell toppmeny kommer besökaren nu åt menyn via en ikon längst upp till höger på alla webbplatsens sidor, på samma sätt som många webbplatser fungerar i mobilen.

Även strukturen har förändrats en hel del. I stället för att utgå mycket från Högskolans organisation som tidigare, ska besökare nu lättare kunna hitta information om bland annat forskningen som pågår samt Högskolans labbmiljöer och samverkansarenor.

Utbildningssidorna har också genomgått en stor förändring för att på ett bättre sätt kunna presentera Högskolans program och kurser för framtida studenter.

Studenterna får egen webbplats

En av de största nyheterna är att Högskolans studenter nu får en helt egen webbplats och inte längre behöver leta efter information på externwebben. Det har varit ett önskemål under en lång tid eftersom många studenter har upplevt det svårt att hitta relevant information för dem på Högskolans tidigare webbplats.

– Vi hoppas och tror att studenterna ska se detta som en stor förbättring. Dels kommer sökfunktionen på studentwebben inte att visa sökträffar från externwebben utan bara innehåll som är relevant för studenter, dels kan studenterna använda sig av en A–Ö-lista där allt innehåll på studentwebben visas och kan filtreras efter kategori, säger Emely Niemi Jonsson, studentkommunikatör på Högskolan och projektledare för studentwebben.

Just nu är det bara statisk information på studentwebben, men tanken är att det inom kort också ska finnas inloggningstjänster för personanpassning av innehållet. Utvecklingen av studentwebben 2.0 kommer att sätta i gång direkt och målet är att nästa version ska kunna lanseras inför höstterminen 2019.

Fortsatt utveckling

Den nya webbplatsen är resultatet av ett arbete som drog i gång för nästan exakt ett år sedan, då avtal skrevs med konsultbyrån Consid som vann upphandlingen. I samarbete med Högskolans projektgrupp har byrån gjort förstudie med användarintervjuer och effektkartläggning, tagit fram koncept och design samt utvecklat de tekniska funktionerna. Utvecklingen har bitvis varit en utmaning och det har lett till att vissa tänkta förbättringar inte är klara.

– Vi hade väldigt höga ambitioner i det här projektet, men insåg att vi inte skulle hinna med allt vi ville fram till lansering. Därför har vi fokuserat på det som rör utbildning i första hand, med tanke på den antagningsomgång som öppnar om ett par veckor, säger Jenny Bisiach, Högskolans digitala strateg och projektledare för webbprojektet.

– Nu har vi en stabil och uppdaterad teknisk grund att bygga vidare på. Nästa steg blir att fokusera på forskningen, där vi bland annat ska titta på nya lösningar för hur personsidorna fungerar och hur forskningsprojekten presenteras. En webbplats blir ju aldrig klar, vi kommer hela tiden att fortsätta utveckla och förbättra den.

Tyck till om Högskolans nya webbplats!

Vad tycker du om vår nya webb? Hör av dig till oss via formuläret nedan, vi vill veta din åsikt!Ange din e-postadress om du vill ha svar på ditt meddelande

Publicerad

2019-02-26

kontakt

Dela