Vaken och kunskapstörstande publik under Vetenskapsfestivalen

Under Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg, som avslutades i förra veckan, var Högskolan i Halmstad på plats med 15 forskare, flera studenter och samarbetspartner under ett spann av intressanta framträdanden. Två fenomen genomsyrade festivalen för Högskolans räkning – engagerade, frågvisa publikgrupper och att forskarna fick mersmak.

”Det bra att hitta sätt att formulera insikter på ett sätt som blir meningsfullt för en bred allmänhet. Det är också ett bra tillfälle att få en direkt reaktion på relevansen av det vi tycker är viktigt att prata om i vår forskning.”

Vaike Fors

Forskare och studenter möter elever

Festivalen består i stora drag av ett program för skolor och ett öppet program för alla.

Forskaren Pelle Pelters deltog i skolprogrammet – som särskilt bokas av skolklasser – med en normkritisk hälsoworkshop ”Vi är varandras hälsa!” tillsammans med flera studenter från Högskolan i Halmstad. Forskare har alltså ett gyllene tillfälle att prata med allmänheten under Vetenskapsfestivalen – men vad gör kandidatstudenter i hälsopedagogik där?

– Skoleleverna och deras lärare kommer till skolprogrammet för att uppleva något nytt som stöds av vetenskapen, och det var exakt det de fick, säger Pelle Pelters och fortsätter.

– Under workshopen jobbade högskolestudenterna med att vidga skolelevernas idéer om vad hälsa är, vilka normer som finns och hur skam och skuld bidrar till ens mående. En av lärarna kommenterade att det kändes jättebra att se hur eleverna får komma till tals på ett sätt som de vanligtvis inte gör i klassrummet och var verkligen nöjd med diskussionerna. Även eleverna själva återkopplade vid workshopens slut att det trodde sig ha fått kunskaper som de kan ha användning av i vardagen, exempelvis i skolan.

Högskolans deltagande i Vetenskapsfestivalen

Öppna programmet (öppet för alla och kostnadsfritt)

• Science safari – en buss full av experiment, föreningen Science safari i samarbete med Högskolan i Halmstad
• Artificial Intelligence in Healthcare , Awais Ashfaq, doktorand, och Anita Sant’Anna, universitetslektor
• Att vandra mitt i stadens historia. Tomas Nilson, universitetslektor
• Digitalization, AI and Science Fiction , Pontus Wärnestål, docent, Stefan Bytttner, universitetslektor, Sepideh Pashami, biträdande universitetslektor, samtliga från Högskolan i Halmstad, samt Gustav Martner, Digital Reliance
• Smal för syns skull – går vi ner i vikt för att imponera? Ulf Aagerup, universitetslektor
• Från smeknamn till sminknamn, Linnea Gustafsson, universitetslektor
• Hur rör du dig? Lina Lundgren, universitetslektor
• Är framtiden körd? Vaike Fors, docent, Högskolan i Halmstad och Thomas Lindgren, doktorand, Volvo Cars och Högskolan i Halmstad
• Hur ser din självkörande framtid ut? Utställning i regi av Vaike Fors, Högskolan i Halmstad och Thomas Lindgren, doktorand, Volvo Cars
The new human. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Debatt/samtal med Aadu Ott, Prof Em in subject didactics and doc in physics, University of Gothenburg; Frank Lorentzon, philosopher and priest, Swedish Church; Sepideh Pashami, Assistant Professor, Halmstad University. Moderator: Torgny Nordin, Culture writer and author.

Högskolan i Halmstads medverkan i skolprogrammet
Vi är varandras hälsa – en normkritisk hälsoworkshop. Pelle Pelters, universitetslektor, samt studenter från Högskolan i Halmstad

Grön minibuss parkerad, man på cykel, man som håller en fläkt, man som står i bussdörren och kikar ut. Foto.

Science safari, en buss fylld med experiment var på plats för att, inte minst, möta hela familjer. Bland annat visade Science safari, som var bemannad med fler forskare och lärare från Högskolan, hur elektricitet kan bildas med hjälp av muskelkraft. På bilden, Pererik Andreasson, Hans-Erik Eldemark och Göran Sahlén från Högskolan i Halmstad, med Science safari.


En blandning av publik och ämnen

Man i svart kavaj, skägg, glasögon, föreläser framför svartbottnad flagga. Foto.

Tomas Nilson föreläste i Nordstan.

Vetenskapsfestivalen syns ganska väl i Göteborg under de 12 dagar festivalen pågår. En del framträdanden sker i föreläsningssalar som intresserade söker sig särskilt till, andra föreläsningar springer publiken nästan in i, som scenen i köpcentret Nordstan. Den scenen äntrade Tomas Nilson en förmiddag, och dedikerad publik blandades med spontana, förbipasserande när Tomas Nilson berättade om att vandra i Majorna. Det är ett projekt där boende i staden agerar medforskare, vilket gör det ännu mer angeläget att prata om den just på Vetenskapsfestivalen, tycker Tomas Nilson.

På temat självkörande bilar föreläste Vaike Fors, och hade även en utställning, tillsammans med industridoktoranden Thomas Lindgren.

Kvinna och man vid stor bildskärm. Foto.

Vaike Fors och Thomas Lindgren.

– Förutom den mer uppenbara anledningen att delta, att presentera forskning för allmänheten, så är det bra att hitta sätt att formulera insikter på ett sätt som blir meningsfullt för en bred allmänhet. Det är också ett bra tillfälle att få en direkt reaktion på relevansen av det vi tycker är viktigt att prata om i vår forskning, säger Vaike Fors.

Ulf Aagerup och Linnea Gustafsson höll i varsin presentation om konsumentforskning kopplat till viktminskning och sociala medier, respektive om namnforskning. Båda uppskattade den annorlunda input och vinkel som människor utanför akademin och forskarvärlden bidrar med.

– Det kommer ganska många frågor, och ganska svåra frågor från allmänheten, eftersom deras frågor är lite annorlunda. Frågorna handlar om ”riktiga” saker som man som forskare är lite oförberedd på ibland. Men det är spännande, säger Linnea Gustafsson.

Två tips till andra forskare och lärare!

Vaike Fors och Thomas Lindgren:
– Det är bra att kombinera en föreläsning med en bemannad utställning för de som vill prata mer. Många pensionärer kommer och lyssnar, och de vill prata länge.

Pelle Pelters:
– Håller du på med en utbildning där studenterna förväntas att i slutänden hålla workshops och dylikt, åk till Vetenskapsfestivalen och låt dem testa. Du kommer inte att bli besviken!

Två föreläsningar tog upp AI, artificiell intelligens, på olika sätt. Anita Sant’Anna och Awais Ashfaq pratade om AI och hälsovård.

– Det var kul att se intresset från allmänheten och höra deras frågor. Det fanns också intresse från ett företag som var där och lyssnade på föreläsningen, så det kanske är något för HCH (Hälsoteknikcentrum i Halmstad) i framtiden, kommenterade Anita Sant’Anna efter föreläsningen.

Perspektiv som möts

På en annan scen höll Pontus Wärnestål, docent, Stefan Byttner, universitetslektor, Sepideh Pashami, biträdande universitetslektor, samtliga från Högskolan i Halmstad, samt Gustav Martner, Digital Reliance, en paneldiskussion om kopplingen mellan science fiction, design, artificiell intelligens och hur samhället håller på att digitaliseras.

4 personer, 3 män och en kvinna på rad, inomhus. Foto.

Gustav Martner, Digital Reliance, Sepideh Pashami, biträdande universitetslektor, Pontus Wärnestål, docent och Stefan Byttner, universitetslektor.


– Det som var väldigt intressant var att vi var fyra personer på scen som hade olika tankar och idéer, men vi fick också väldigt mycket feedback från publiken, vilket gav många inspel och kloka tankar, så det här var en jätterolig förmiddag. Hoppas att vi ses nästa år också! säger Pontus Wärnestål.

Text och bild: Kristina Rörström och Louise Wandel
Film: Ida Fridvall och Louise Wandel

Publicerad

kontakt

Dela