EU-debatt i dag: ”Det är oerhört viktigt att bidra till förbättrade villkor för de miljoner människor som lever i fattigdom”

I dag hålls EU-debatten ”Vilket EU vill ha?” på Stadsbiblioteket i Halmstad. Sara Svensson, universitetslektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, är en av talarna och även moderator under delar av kvällen.

”Förutom möjligheten att påverka, tror jag att valet i praktiken, för många av oss, innebär ett tillfälle att lära sig lite mer om hur EU fungerar.”

Sara Svensson, universitetslektor i statsvetenskap

Sara Svensson disputerade vid Central European University i Budapest, Ungern, dit hon fortfarande är delvis knuten, på en avhandling om politik, styrning och samverkan i europeiska gränsområden med fokus på lokala aktörer.

Vad kommer du att lyfta fram i din inledning till kvällen om ”Vilket EU vill vi ha?”

– Det finns så mycket spännande skiljelinjer och teman att lyfta fram, jag har faktiskt inte helt bestämt mig ännu. Som moderator blir min roll att få partirepresentanterna att ge tydliga svar på de frågor som kommer upp. Framför allt hoppas jag att evenemanget lockar nyfikna åhörare som är beredda att ställa frågor till paneldeltagarna. Representanter för alla partier som i dag finns representerade i EU-parlamentet från svensk sida är med.

Porträttbild av kvinna mot ljusgrå bakgrund. Foto.

Sara Svensson är universitetslektor i statsvetenskap.

Vilka frågor ser du som viktigast för EU efter valet?

– Det saknas förstås inte stora frågor att ta itu med, och deltagarna i debatten är förberedda på att diskutera några av dessa såsom miljö, klimat, migration, sociala frågor och säkerhet. Eftersom jag har tillbringat mycket tid i de östra medlemsländerna ser jag själv det som oerhört viktigt att bidra till förbättrade villkor för de miljoner människor som lever i fattigdom. Även om sociala frågor inte tillhör EU:s kärnuppdrag, tror jag att det måste till någon form av jämnare levnadsvillkor för ett långsiktigt sammanhållet Europa.

Du bor och jobbar delvis i Budapest i Ungern. Hur ser ungrarnas relation till EU ut jämfört med vår, vi som bor i Sverige?

– Relationerna mellan EU och Ungern har varit spända under senare år, bland annat för att den ungerska regeringen har kampanjat med temat ”Stoppa Bryssel!”. Befolkningen är dock fortfarande övervägande positiv till EU och uppskattar särskilt den fria rörligheten. Ytterst få, om någon, vill tillbaka till den tid då gränserna var stängda och det krävdes särskilda tillstånd för att få resa ut ur landet.

Vilket är ditt främsta argument för att rösta den 26 maj?

– Förutom möjligheten att påverka, tror jag att valet i praktiken, för många av oss, innebär ett tillfälle att lära sig lite mer om hur EU fungerar. Den som har bestämt sig för att rösta lyssnar kanske lite mer än vanligt på nyheter som berör Europa och dess institutioner. Som verksam inom högre utbildning tror jag på att ökad förståelse och mer kunskap generellt sett är till gagn för samhället.

Intervju: Kristina Rörström
Bild: Magnus Karlsson

Fotnot. Debatten arrangeras av Europa Direkt Halland, Biblioteken i Halmstad och Halmstads kommun.

Publicerad

2019-05-14

kontakt

Dela

Kontakt