Sök

Öster möter väster under årets upptäckardag

3D-skrivare, robotar och green screen – det fanns mycket spännande teknik för eleverna att testa på Stora upptäckardagen i Halmstad arena i tisdags. Högskolan i Halmstad var en av utställarna på mässan som arrangeras av KomTek. Tema för året var ”öst möter väst” där skolklasser fick presentera sina bästa idéer för att barn på olika sidor av Nissan lättare ska kunna mötas.

”Vi får en fantastisk inblick i barnens värld!”

Catarina Carlsson

– Det är en stor dag i dag! Barnen har jobbat med utmaningen och projektet under nästan hela läsåret. Det dockar väl in i barnkonventionen, eftersom barnen får presentera sina idéer och vara med och bestämma hur vår stad kan utvecklas. Vi får en fantastisk inblick i barnens värld, säger Catarina Carlsson, verksamhetschef på KomTek i Halmstad.

Studenterna André Johansson och Natalie Wallgren från Högskolans Fab Lab var på plats för att inspirera eleverna till teknik, bland annat genom att visa hur en 3D-skrivare fungerar. Isabell Larsson, IKT-pedagog vid Digitalt laborativt centrum, DLC, och Anna Söderberg, student vid programmet Kultur och samhällsutveckling, lät barnen prova robotar och en green screen.

Mässan samlade över 400 elever

Varje höst ger KomTek alla skolor i Halmstad en teknikutmaning. Eleverna får jobba i ett par månader med utmaningen som sedan presenteras på en mässa i början av mars, kallad Stora upptäckardagen. En jury bedömer de olika klassernas bidrag och vinnare utses. I år deltog cirka 400 elever på mässan, från förskoleklass till och med årskurs 6. Högskolan fanns på plats för att både inspirera till att lära sig mer om teknik och för att möta lärare för att berätta om hur de kan samarbeta med Högskolan.

Hans-Erik Eldemark, innovationsrådgivare vid HH Innovation och del av juryn på Stora upptäckardagen, och Catarina Carlsson, verksamhetschef på KomTek i Halmstad. Juryn utsåg i år sex vinnande bidrag, två från Teknikförskolan, två från Linehedskolan och två från Söndrumsskolan.

Tunnelbana under Nissan

Temat för årets utmaning var hur öster och väster i Halmstad kan mötas. Skolklasserna har jobbat fram förslag på hur Nissan, och områden längs med Nissans östra och västra sidor, kan utvecklas så att fler barn och ungdomar kan lära känna varandra. I uppdraget ingick att hitta en partnerklass på andra sidan Nissan att kommunicera och jobba tillsammans med.

– Barnen har verkligen sett fram emot att träffa sina kompisar från partnerklasserna i dag! Deras idéer ska koppla ihop öst och väst. Till exempel har vi sett ett förslag på en gemensam fritidsgård vid Nissan och en tunnelbana under vattnet, säger Catarina Carlsson.

En av pedagogerna som besökte mässan tyckte själv att det gav mycket att gå runt bland utställarna:

– Det ger bra inspiration till hur vi kan jobba med teknik i undervisningen!

Text: Louise Wandel

Bild: Ida Fridvall

Publicerad

kontakt

Dela