Sök

De skriver ut skyddsvisir i 3D för att hjälpa hälso- och sjukvården

När Högskolan ställer om till distansundervisning ställer laboratoriet Fab Lab om till att tillverka skyddsutrustning i 3D. Just nu skriver medarbetare och frivilliga studenter ut skyddsvisir med förhoppning om att kunna bistå hälso- och sjukvården.

Vill du hjälpa till?

Alla som har tillgång till en 3D-skrivare kan skriva ut skyddsvisiren. Du kan lämna in ditt utskrivna material på Fab Lab så distribuerar vi det vidare till Halmstads kommun och Region Halland.

Det finns också behov av overheadfilm, vilken används i tillverkningen. Om du eller ditt företag har overheadfilm över kan du skänka den till labbet. Kontakta Martin Bergman eller kom förbi Fab Lab om du vill veta mer.

Ladda ner filerna för skyddsvisiren Länk till annan webbplats.

”När världen och Sverige tvingas växla ner, växlar vi i makercommunityn i stället upp. Vi vill visa vad vi kan göra tillsammans, med samlad kraft. Det här är ett globalt initiativ, och det vill vi självklart vara en del av.”

Martin Bergman

Fab Lab är Högskolans tillverknings- och prototyplaboratorium. Här samsas till vardags utbildning, forskningsprojekt och samverkansaktiviteter, men just nu ser det inte riktigt ut som vanligt i labbet. Högskolan har, i enlighet med regeringens rekommendationer, ställt om all undervisning till distans. Samtidigt råder det brist på material inom sjuk- och hälsovården. Här såg Martin Bergman, universitetsadjunkt och ansvarig för Fab Lab, en möjlighet för Högskolan att bidra:

– När världen och Sverige tvingas växla ner, växlar vi i makercommunityn i stället upp. Vi vill visa vad vi kan göra tillsammans, med samlad kraft. Det här är ett globalt initiativ, och det vill vi självklart vara en del av. Just nu skriver vi ut skyddsmasker i labbets 3D-skrivare. Filerna som behövs för att programmera skrivarna delas i communityn så att alla som har möjlighet kan hjälpa till.

3D-skrivare. I bakgrunden en person med blå t-shirt. Foto.

3D-skrivarna går för högtryck just nu.

Idriz Musliu studerar på Utvecklingsingenjörsprogrammet. Han är också medlem i studentföreningen Fab Lab-student. I dag finns han på plats i labbet för att hjälpa till med tillverkningen av skyddsmaskerna.

– Att skriva ut produkterna med 3D-skrivare är tidseffektivt, berättar han och fortsätter:

– I traditionell produktion används plåtar där produkterna gjuts, vilket innebär att förarbetet blir mer tidskrävande. Vid 3D-printning kan vi få ut produkter direkt. Vi kan skriva ut någonstan mellan 20 och 40 skyddsvisir per dag.

Fyra personer som står bredvid 3D-skrivare. Foto.

Martin Bergman och Idriz Musliu tillsammans med Joakim Wahlberg och Tim Malmgren.

Både Martin Bergman och Idriz Musliu hoppas att det som de gör nu ska komma samhället till nytta.

– Produkterna har testats och de når upp till kraven som ställs från hälso- och sjukvården. Nästa steg är att ta dem i bruk, säger Martin Bergman.

– Vi hoppas på att kunna hjälpa till där det behövs, avslutar Idriz Musliu.

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt