Sök

Två nya akademichefer vid Högskolan i Halmstad

Catherine Legrand blir den nya akademichefen på Akademin för företagande, innovation och hållbarhet, och Måns Svensson blir den nya akademichefen på Akademin för lärande, humaniora och samhälle.

”Catherine Legrand och Måns Svensson kommer med sina gedigna erfarenheter inom såväl forskning, utbildning och samverkan som ledarskap kunna bidra till en fortsatt positiv utveckling av sin respektive akademi.”

Stephen Hwang, Högskolans rektor

Måns Svensson, ny akademichef för Akademin för lärande, humaniora och samhälle, är docent i rättssociologi och i dag anställd vid rättssociologiska institutionen vid Lunds universitet. Där är han bland annat studierektor för forskarutbildningen.

– Jag ser oerhört mycket fram emot det här! När utlysningen dök upp såg jag genast att det är en drömutmaning för mig. Jag ser fram emot att påbörja jobbet och verkligen få lära känna personalen och verksamheten och jag tror att vi kommer att göra spännande och bra saker tillsammans, säger Måns Svensson, som i dag bor i Malmö och har nära band till Halland då han är uppvuxen i Hylte kommun och gick på gymnasiet i Halmstad.

Ser fördelar med ett mindre lärosäte

Under hela sin karriär har Måns Svensson varit intresserad av innovation och samverkan i relation till forskning och utbildning, och han ser att Högskolan i Halmstad erbjuder en spännande och kreativ miljö för den typen av verksamhet.

– I tidigare samarbeten med mindre lärosäten ser jag fördelar: större möjligheter att vara flexibel och snabbfotad i relation till händelser i omvärlden. Min bild av Högskolan i Halmstad är väldigt positiv, den har en trevlig och välkomnande miljö. Under mina tidigare ledningsuppdrag har jag brunnit för att arbeta med arbetsmiljön kopplat till forskningsproduktion och utbildning. Det kommer jag att fortsätta med och jag ser att det är något som Högskolan i Halmstad tar på allvar.

man i kavaj och glasögon i bibliotek, tittar in i kameran

Måns Svensson. Bild: Anders Roos

Måns Svensson känner sig hemma i den tvärvetenskapliga miljö som Akademin för lärande, humaniora och samhälle utgör. Han har tidigare forskat om utbildning i termer av barns rättigheter kopplat till skolfrågor och som rättssociolog känner han sig redan hemma i statsvetenskapen på Högskolan i Halmstad.

– Att humaniora och samhälle organiseras tillsammans är stora fördelar. Humaniora och samhälle behöver varandra i dag för att förstå samhället. Det är över huvud taget spännande att se vad som händer i mötet mellan vetenskapliga discipliner och mellan universitetet och övriga samhället, säger Måns Svensson.

Fått ett positivt intryck

Catherine Legrand, ny akademichef för Akademin för företagande, innovation och hållbarhet, är professor i marinekologi och i dag verksam vid institutionen för biologi och miljö vid Linnéuniversitetet. Hon har bland annat varit prorektor vid lärosätet.

– Högskolan i Halmstad är ett spännande lärosäte och jag tilltalas mycket av den inriktning mot samhälle, innovation och kreativitet som finns här. Jag ser fram emot att, tillsammans med medarbetare, studenter och ledning, fortsätta utveckla hög kvalitet på utbildning och forskning, säger Catherine Legrand och fortsätter:

– När jag nu träffat ett antal medarbetare vid Akademin för företagande, innovation och hållbarhet är mitt intryck ännu mer positivt. Många trevliga medarbetare och en väldigt välkomnande och inspirerande stämning.

Kvinna i mörkblont hår, leende

Catherine Legrand. Bild: Linnéuniversitetet

Catherine Legrand har arbetat mycket med både hållbarhetsfrågor och kvalitetssäkringsprocesser, och hon har genomfört de flesta av sina forskningsprojekt med fokus på forskningsdriven innovation i samverkan med olika företag och myndigheter. Hon drivs av helhetsperspektiv, samspelet mellan vetenskap, människor och tvärfunktionella team.

– Jag gillar att jobba tillsammans med andra och tycker god kommunikation är A och O. I min forskning arbetar jag oftast tillsammans med andra organisationer och självklart med forskarkollegor och doktorander. I mitt ledarskap blir dessa fokus ännu viktigare. Jag ser fram emot att samtala och samverka med alla nya kollegor och självklart med studenterna, säger hon och tillägger:

– Högskolans vision, om att skapa värden, driva innovation och att utveckla människor och samhälle för framtiden, passar mig dessutom som hand i handsken. Forskning och innovation är viktiga pusselbitar för att bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Flera intressanta sökande

Såväl Catherine Legrand som Måns Svensson tillträder preliminärt den 1 januari 2021.

– Jag är glad att vi har rekryterat dessa båda chefer till Högskolan i Halmstad. Det fanns flera intressanta och väl kvalificerade sökande, vilket också är glädjande och tyder på att vi är ett attraktivt lärosäte att arbeta vid. Catherine Legrand och Måns Svensson kommer med sina gedigna erfarenheter inom såväl forskning, utbildning och samverkan som ledarskap kunna bidra till en fortsatt positiv utveckling av sin respektive akademi, säger Högskolans rektor Stephen Hwang.

Catherine Legrand tar över efter Anna Cregård som har blivit förvaltningschef vid Högskolan i Borås. Jonas Gabrielsson har under en period verkat som tillförordnad akademichef. Måns Svensson tar över efter Susanna Öhman som då återgår till sin anställning vid Mittuniversitetet.

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt