Sök

Frida Stranne är nominerad till Årets hallänning 2020

Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, är en av de nominerade till utmärkelsen Årets hallänning 2020. Tävlingen arrangeras av Marknadsföreningen i Halland (MiH) tillsammans med Hallandsposten och Hallands Nyheter.

”Frida är en förebild för unga flickor som behöver se att kvinnor kan forska och prata om tunga politiska frågor.”

Ur motiveringen till Årets hallänning

– Jag är mållös och hedrad och glad att forskning och samhällsdebatt får en plats bland alla de fina framgångsrika profiler som vi har i Halland inom en rad områden, säger Frida Stranne som i sin forskning är inriktad på amerikansk politik och samhällsutveckling.

En jury från MiH, Hallandsposten och Hallands Nyheter kommer att utse vinnaren, och denne avslöjas på MiH:s frukostgala den 17 december.

Motivering till Frida Strannes nominering:

”Väletablerad forskare vid Högskolan i Halmstad. Frida är en uppskattad USA-expert där kunskap och saklighet är viktigt i ett förvirrat läge. Under hösten har hon bevakat och kommenterat USA-valet dygnet runt i de största tv-kanalerna. Intervjuer och krönikor har duggat tätt även i pressen. Frida är en förebild för unga flickor som behöver se att kvinnor kan forska och prata om tunga politiska frågor. I år släppte Frida boken Supermakten – vad varje svensk bör veta om USA.”

Kvinna, svart hår och mörk tröja, mot grå bakgrund med slingrande växt.

Frida Stranne. Bild: Tove Falk Olsson

– Motiveringen gör mig särskilt glad. Har jag inspirerat en enda ung tjej att våga ta plats i samhällsdebatten i frågor som länge dominerats av manliga experter är det värt allt hårt slit. Att balansera bilden av och förklara det komplexa som utgör USA är något jag brinner för och kämpar för att bidra med. Inte minst vår podd, Amerikaanalys, och min och Sannas bok har som hela syfte att skapa förståelse för det amerikanska samhället och för frågor som sällan får plats i media, säger Frida Stranne.

Fotnot. Boken Frida Stranne syftar på är Supermakten – vad varje svensk bör veta om USA som hon har skrivit tillsammans med Sanna Torén Björling.

Övriga nominerade till Årets hallänning 2020:

  • Josefine Johansson, allkonstnär
  • Per Gessle, artist
  • Boris Lennerhov, vd
  • Jörgen Persson, idrottsman (och hedersdoktor vid Högskolan i Halmstad)
  • Thomas Pettersson, komiker
  • Olivia Schough, fotbollsspelare

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt