Sök

Forskare från Högskolan i Halmstad tar upp aktuella frågor på UR Samtiden på Utbildningsradion

I dagarna publiceras en föreläsningsserie på Utbildningsradion UR Play med föreläsningar och samtal med forskare från Högskolan i Halmstad. Tittarna får bland annat veta mer om det amerikanska valsystemet, hästars helande kraft och vad AI kan göra för framtidens sjukvård.

UR Samtiden har ett folkbildande uppdrag och sänder samtal, debatter och föreläsningar om samhälle, kultur och naturvetenskap.

Sammanlagt består serien av sex olika föreläsningar och samtal på cirka 30 minuter vardera, som spelades in på Högskolan i Halmstad i november förra året. Produktionen står Utbildningsradions redaktion UR Samtiden för. Läs mer om de olika inslagen nedan.

Foto av en filmkamera och en scen.

Föreläsningarna och samtalen spelades in på Högskolan i Halmstad i slutet av november, 2020.

Sänds också på Kunskapskanalen

Inslagen sänds också i Kunskapskanalen på följande tider:

1 februari, kl. 16.30: Hästars helande kraft

Hästsport är en av de vanligaste fritidsaktiviteterna i Sverige, och det visar sig att hästar också kan ha en helande kraft. Henrika Jormfeldt, professor i omvårdnad, forskar på hur hästar kan användas för att behandla psykisk ohälsa.

2 februari 14.00: AI och sjukvården

Ett samtal om hur AI kan förbättra vården, hjälpa till att ställa diagnoser och fördela resurser, Medverkande: Markus Lingman, överläkare vid Hallands sjukhus Halmstad, och Mattias Ohlsson, professor i maskininlärning. Moderator: Louise Wandel, kommunikatör vid Högskolan i Halmstad.

14.30: Böcker som låter ­­– röstens betydelse för läsupplevelsen

Vi lever mitt i en ljudrevolution då röstens potential att skapa immersiva upplevelser blir extra viktig. Cecilia Björkén-Nyberg, docent i engelsk litteratur, berättar om röstens betydelse och ljudbokens hälsoeffekter.

14.55: För vem ska skolan digitaliseras?

Ett samtal om digitalisering i skolan och vem den är för. Medverkande: Björn Sjödén, universitetslektor i utbildningsvetenskap, Patrik Lilja Skånberg, universitetslektor i utbildningsvetenskap, och Anniqa Lagergren, universitetslektor i pedagogik. Moderator: Pernilla Nilsson, professor i naturvetenskapernas didaktik.

15.20: Människan i den smarta staden

Ett samtal om självkörande bilar och automatiserade system – allt i staden ska bli smart. Men vad innebär det egentligen och vad är människans plats i det hela? Medverkande: Anna Hansson, doktorand i innovationsvetenskap, Pontus Wärnestål, docent i informatik, och Vaike Fors, docent i pedagogik. Moderator: Kristian Widén, professor i innovationsvetenskap.

15.40: Det amerikanska valsystemet

Vem bestämmer egentligen i USA och vad är det där med elektorsröster? Det får du svar på i föreläsningen med USA-kännaren Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap med inriktning på amerikansk politik.

UR Samtiden

UR Samtiden är ett tv-program som visas i Kunskapskanalen och på UR Play, producerat av Utbildningsradion (”UR”). Programmet har ett folkbildande uppdrag och sänder samtal, debatter och föreläsningar om samhälle, kultur och naturvetenskap.

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt