Högskolan i Halmstad deltar i Vetenskapsfestivalen i Göteborg
Vetenskapsfestivalen i Göteborg invigs på onsdag, den 14 april. Högskolan i Halmstad deltar i flera punkter senare i veckan i det publika, digitala programmet. Årets tema är Level up och Högskolans i Halmstads representanter – forskare och studenter – kommer att prata om under rubrikerna ”Information-driven care: Hype or hope”, ”Är e-sport en idrott?”, ”Mindfulness och idrottsprestation” samt om idrottspsykologi och e-sport för unga.
”Det är spännande att flera forskare och studenter från Högskolan i Halmstad deltar i årets vetenskapsfestival och ska presentera under sådana spännande rubriker. Detta är ett jättebra tillfälle att berätta om en del av vår forskning för en bred målgrupp.”
Anders Nelson, vicerektor

Den internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg är Sveriges största kunskapsfest och ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Det är en mötesplats där allmänheten får möjlighet att träffa forskare, och forskare under kreativa former får möjlighet att presentera sin forskning.
– Det är kul och spännande att flera forskare och studenter från Högskolan i Halmstad deltar i årets vetenskapsfestival och ska presentera under sådana spännande rubriker. Detta är ett jättebra tillfälle att berätta om en del av vår forskning för en bred målgrupp, eftersom festivalen är tillgänglig för alla. Att informera och samtala om vår forskning är något som ligger i Högskolans uppdrag att göra, säger Anders Nelson, vicerektor med särskilt ansvar för samverkan, innovation och internationalisering vid Högskolan i Halmstad.
Årets tema är Level up, vilket handlar om människans strävan efter utveckling och att ta sig till nästa nivå.
Mer om festivalens tema Level up
Vetenskapsfestivalen skriver: ”Människan har sedan urminnes tider letat efter nästa nivå och strävat efter utveckling. Från utforskande av vårt närområde till sökandet efter liv på andra planeter, från spjut till robotstyrda drönare och från kritor till konceptuell konst. Tanken att världen är ofullständig för oss hela tiden framåt, men vart är vi på väg?”
Digital festival som pågår hela veckan
I år genomförs festivalen digitalt med en mängd olika aktiviteter. Det publika programmet pågår den 14–18 april, är öppet för alla och gratis. Ett antal programpunkter genomförs på engelska, som exempelvis invigningen med Jennifer Doudna, professor vid University of California, USA, som pratar under rubriken Level up for humanity.
Övriga program som erbjuds under festivalen är ett skolprogram (vilket startar redan i dag, den 12 april), en lärarkonferens samt konferensen Forum för forskningskommunikation.
I genomsnitt görs ungefär 70 000 besök på festivalen varje år vilket gör den till ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang och en viktig funktion är att väcka intresse för forskning och vetenskapliga ämnen. Festivalen kommunicerar vetenskap på ett lättillgängligt och kreativt sätt och skapar mötesplatser för skola, allmänhet, forskarsamhället och näringslivet.
Högskolans medverkan i Vetenskapsfestivalen
Fredag 16 april, klockan 13.00: Information-driven care: Hype or hope
Medverkande: Kobra Etminani, universitetslektor i informationsteknologi, Högskolan i Halmstad; Mattias Ohlsson, professor i maskininlärning, Högskolan i Halmstad och Markus Lingman, överläkare vid Hallands Sjukhus Halmstad
Se sändningen från den 16 april, klockan 13.00 Länk till annan webbplats.
Lördag 17 april, klockan 10.00: Är e-sport en idrott?
Medverkande: Kalle Jonasson, universitetslektor i utbildningsvetenskap, Högskolan i Halmstad, samt Viktor Widblom, och Alexander Ferm, båda idrottsvetare, E-sportförbundet SESF.
Se sändningen från den 17 april, klockan 10.00. Länk till annan webbplats.
Lördag 17 april, klockan 18.00: Hur är det att läsa e-sport i skola
Medverkande: Andres Ramos och Joar Svensson, båda fil. kand i psykologi – inriktning idrott och motion, Högskolan i Halmstad samt studenter på kursen Psykologi – vetenskaplig metod och examensarbete samtalar med bland andra Pontus Hillström, rektor, NTI Gymnasiet Sollentuna.
Se sändningen från den 18 april, klockan 18.00 Länk till annan webbplats.
Söndag 18 april, klockan 12.00–14.00: Om idrottspsykologi och e-sport för unga
(Ingår i programpunkten Svenska skolcupen i e-sport, klockan 10.00–22.00) Samtal, frågestund och visning av inspelade föreläsningar med fokus på mental träning, koncentration för prestation, prestationsångest, fysisk aktivitet, e-sportares utveckling, balans mellan e-sport, skola, familj, sömn och kostvanor samt intervju med Urban Johnson, professor i psykologi vid Högskolan i Halmstad, om idrottspsykologi och e-sportens utveckling. Medverkande: studenterna Andres Ramos, Joar Svensson, Raul Fuentes och Dexter Wolffsohn, alla fil. kand i psykologi – inriktning idrott och motion från Högskolan i Halmstad samt studenter på kursen Psykologi – vetenskaplig metod och examensarbete.
Se sändningen från den 18 april, klockan 12.00 Länk till annan webbplats.
Söndag 18 april, klockan 14.00: Mindfulness och idrottsprestation
Medverkande: Torbjörn Josefsson, universitetslektor i psykologi, Högskolan i Halmstad
Se sändningen från den 18 april, klockan 14.00 Länk till annan webbplats.
Söndag 18 april klockan 18.00: E-sporten i siffror
(Ingår i programpunkten Svenska skolcupen i e-sport klockan 10.00–22.00). Medverkande: studenterna Andres Ramos, Joar Svensson, Raul Fuentes och Dexter Wolffsohn, samtliga fil. kand i psykologi – inriktning idrott och motion från Högskolan i Halmstad samt studenter på kursen Psykologi – vetenskaplig metod och examensarbete.
Se sändningen från den 18 april, klockan 18.00 Länk till annan webbplats.
Med reservation för ändringar.
Publicerad
kontakt
-
Ingen giltig användare vald.
Dela