Sök

Högt söktryck gav många antagna och många reserver

I dag, den 16 juli, har 9 690 personer fått beskedet att de är antagna till ett program eller en kurs vid Högskolan i Halmstad. Det är något färre än förra året då 10 232 antogs. Antalet reserver är fler än förra året, närmare bestämt 16 508 reserver.

Högskolan i Halmstad har haft rekordmånga sökande i år vilket har resulterat i många antagna men även många reserver. Det stora antalet reserver kan förklaras med högt söktryck och att det finns något färre platser inom vissa ämnesområden, exempelvis ekonomi.

Likt föregående år var Socionomprogrammet och Sjuksköterskeprogrammet två av de mest sökta programmen i år. Det är också de program som har allra flest reserver. Även Civilekonomprogrammet, Ekonomprogrammet och IT-forensik och informationssäkerhet har många som står i kö för att få en utbildningsplats.

”Många program fyller sina platser och har också många reserver vilket tyder på att vi anses vara ett bra och spännande lärosäte med attraktiva utbildningar.”

Pernilla Nilsson, prorektor

”Hoppas på fortsatt högt söktryck”

Trots högt tryck finns det program som inte fyller sina platser, exempelvis Ingenjör i hållbar energi, Utvecklingsingenjörsprogrammet, Professionell idrottskarriär och arbetsliv, Elektroingenjör, Mekatronikingenjör, Civilingenjör i intelligenta system och Tekniskt basår.

– Det är glädjande att vi har så många sökande och antagna till våra utbildningar på Högskolan. Självklart hade vi velat kunna erbjuda platser till alla och hoppas på fortsatt högt söktryck. Många program fyller sina platser och har också många reserver vilket tyder på att vi anses vara ett bra och spännande lärosäte med attraktiva utbildningar, säger Pernilla Nilsson, prorektor på Högskolan i Halmstad.

Plugga på distans och deltid lockar

De fristående kurser som lockade flest sökande och även flest förstahandssökande var bland annat Digital marknadsföring, Affärsengelska och Psykologi med allmän ämnesintroduktion. Förutom kursen Arbetsvetenskap – förändringsarbete är det även de kurser som har flest reserver till höstterminen. Gemensamt är att de är deltidskurser och ges på distans.

Masterprogrammet i hälsa och livsstil på halvfart var det program på avancerad nivå som hade allra flest förstahandssökande i år och antog 32 nya studenter. Även programmets motsvarighet på helfart hade många sökande och antog 55 studenter. Det är även här flest reserver till program på avancerad nivå finns.

Två höga byggnader fotas mot en blå himmel. Foto.

Antagningsbesked en vecka senare än vanligt

Antagningsbeskeden går att ta del av på antagning.se och kom i år en vecka senare än vanligt på grund av pandemin. Däremot kvarstår samma datum för sista svarsdag, den 23 juli. Då måste den som är antagen tacka ja eller nej till sin plats. Efter det sker ytterligare ett urval och det andra antagningsbeskedet skickas ut den 29 juli.

Digitalt sommaröppet 21 juli

Onsdagen den 21 juli bjuds alla antagna in till Högskolans digitala sommaröppet. Då finns möjlighet att se hur campus ser ut genom inspelade rundturer samt träffa lärare, studievägledare och representanter från studentkåren.

Text: Anna-Frida Agardson
Foto: Joachim Brink

Fotnot. En person kan antas till flera utbildningar.

Antagning till de tio mest sökta programmen vid Högskolan i Halmstad

Av de tio mest sökta programmen har fem även högst antagning till höstterminen. De är markerade med asterisk nedan.

 1. Socionomprogrammet
 2. Sjuksköterskeprogrammet Halmstad
 3. IT-forensik och informationssäkerhet
 4. Civilekonomprogrammet*
 5. Bygg- och fastighetsekonomprogrammet*
 6. Sjuksköterskeprogrammet Varberg
 7. Förskollärarutbildning*
 8. Ekonomprogrammet*
 9. Organisering och ledning av arbete och välfärd – inriktning arbetsvetenskap
 10. Psykologi – inriktning idrott och motion*

Publicerad

kontakt

 • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt