Kriminalteknik och häftiga experiment – halländsk turné ska väcka intresse för naturvetenskap och teknik
Under fyra lördagar i höst byggs en experimentpark upp i Laholm, Halmstad, Falkenberg och Hylte. Lekfulla experiment ska öka kunskapen om kriminalteknik och polisens arbete samt väcka intresse för naturvetenskap och teknik.
Med start nu på lördag, den 18 september, finns det möjlighet att under fyra lördagar i höst besöka experimentparken Bli fångad av polisen, arrangerad av den ideella föreningen Science Safari och polisen i Halland. Studenter från Högskolan i Halmstad deltar för att berätta om Högskolans kurser och program inom naturvetenskap och teknik.
Charlotte S Helin från Science Safari är ansvarig för planeringen av höstens halländska turné:
– Genom att besökarna får testa olika saker i våra experiment hoppas vi väcka nyfikenhet och öka kunskapen om hur viktig vetenskapen och kriminaltekniken är i polisens arbete, säger hon.

Den 8 september hölls en presskonferens om ”Bli fångad av polisen”. Framför Science Safaris gröna buss står (från vänster) Anneli Svensson, kommunpolis Falkenberg, Pererik Andreasson, Science Safari och Högskolan i Halmstad, Daniel Ljungberg, områdespolis Laholm, Charlotte S Helin, Science Safari, John Fant, områdespolis Falkenberg och landshövding Brittis Benzler.
Fyra lördagar i fyra kommuner
Klockan 10.00 till 14.00 finns polisen, Science Safari och Högskolan i Halmstad på följande datum och platser:
- Laholm, 18 september, Stortorget
- Halmstad, 25 september, Stora torg
- Falkenberg, 2 oktober, Rådhustorget
- Hylte, 9 oktober, Örnatorget
Experimentpark på städernas torg
På centrala torg i respektive stad byggs en park med ett trettiotal experiment med fokus på kriminalteknik. Alla åldrar är välkomna men experimenten lämpar sig bäst för dem som är 10 år och äldre. För de yngsta barnen finns lekstationer som ska väcka tankar och idéer om naturvetenskap och teknik.
– Vår förhoppning är att de som kommer ska få ökad kunskap om polisens arbete framför allt när det gäller brottsutredningar där teknisk bevisning får en allt större roll. Främst ser vi detta som ett bra sätt att skapa givande möten och samtal, säger Anneli Svensson som är kommunpolis i Falkenberg.
Text: Polisen i Halland och Louise Wandel
Foto: Polisen i Halland
Mer information
Högskolans kandidatprogram i IT-forensik och informationssäkerhet är utformat i samarbete med Polisens tekniska rotel. Högskolan har också en vidareutbildning inom området i form av ett magisterprogram i nätverksforensik.
IT-forensik och informationssäkerhet
Magisterprogrammet i nätverksforensik
Högskolan bedriver både utbildning och forskning inom cybersäkerhet och nätverksteknik. Högskolans experter håller kurser inom området för europeiska polismyndigheter och för andra lärosäten i Sverige, Danmark, Finland, Estland och Lettland.
Nyhet från polisen i Halland:
Science Safari och polisen samverkar i unikt pilotprojekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Science Safari Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerad
kontakt
-
Ingen giltig användare vald.
Dela