Ministern för högre utbildning och forskning besökte Högskolan
I går besökte Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, Högskolan i Halmstad. Under besöket fick ministern bland annat information om Högskolans profilering och forskningssatsning på informationsdriven vård. Hon fick också träffa studentkåren, fackliga representanter och studenter från Halmstad University Solar Team, grundlärarutbildningen och programmet IT-forensik och informationssäkerhet.
”Det var väldigt roligt att besöka Högskolan i Halmstad. Er vision, att vara värdeskapande, innovationsdrivande och samhällsutvecklande, tycker jag verkligen genomsyrar hela Högskolans verksamhet. Ni har en fin högskola som ni ska vara rädda om.”
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning

Ministern provsatt den solcellsdrivna racingbil som just nu byggs inför kommande tävling.
Många exempel på Högskolans verksamhet
Ministerns besök inleddes med en träff med Högskolans ledning, då rektor Stephen Hwang beskrev Högskolan i Halmstad, dess utveckling, profilering och inriktning. Därefter presenterade Mattias Ohlsson, professor i informationsteknologi, Jens Nygren, professor i hälsoinnovation, och Markus Lingman, överläkare och strateg vid Region Halland, och adjungerad professor vid Högskolan, den gemensamma forskningssatsningen på informationsdriven vård.

Ministern för högre utbildning och forskning träffade studentkåren över lunch. ”Vi hade en bra diskussion”, sade studentkårens ordförande Johanna Sjögren Eliasson.
Studenterna i Halmstad University Solar Team tog emot ministern för att visa upp sin racingbil som drivs helt av solenergi. Målet är att ytterligare en gång delta i en av världens största tävlingar för solenergidrivna bilar – i Australien. Första gången var 2019.
– Det här är en chans att bygga relationer och vänskapsband som ni har nytta av på arbetsmarknaden när ni jobbar med att lösa klimatutmaningen, konstaterade Matilda Ernkrans.

Ministern i samtal med två studenter på programmet IT-forensik och informationssäkerhet.
På Akademin för informationsteknologi språkade ministern med studenter på IT-forensik och informationssäkerhet, som är en av Högskolans mest sökta utbildningar. August Olsson och Oscar Engelbrektsson berättade för ministern att de studerar sin näst sista termin och på grund av pandemin har läst mer än hälften av sin utbildning på distans.
– Det har fungerat bra ändå. Högskolan har löst det på ett bra sätt för oss, även om det har varit tufft att inte kunna använda servrar och utrustning på plats, utan bara simulera i olika datorprogram. Å andra sidan har vi kunnat se inspelade föreläsningar om och om igen, om vi har behövt.

Studenter på Grundlärarutbildningen F–3 hade förberett flera experiment som minister Matilda Ernkrans tog sig an med stor entusiasm.
Stor experimentlust
På Digitalt laborativt centrum, DLC, en av Högskolans kreativa, högteknologiska laborativa miljöer, där DLC:s fokus är lärande, kultur och kreativitet, väntade en grupp studenter på Grundlärarutbildningen F–3, liksom en rad naturvetenskapliga experiment på ministern. Hur fungerar egentligen koldioxid, och tryck? Vad händer om jag häller bakpulver i vatten? Varför har hortensia olika färger? Grundlärarstudenterna gjorde sitt jobb, de var pedagoger och förklarade, steg för steg, vad experimenten gick ut på.
– Ni förmedlar verkligen glädje i att lära ut. Lycka till med era fortsatta studier, och som blivande lärare, sade Matilda Ernkrans, efter det avslutande experimentet om vad som händer med ett tuggummi som du tuggar – om du samtidigt stoppar en bit choklad i munnen.

”Jag uppskattar att få träffa lärosätesledningen och forskare, men framför allt de fantastiska studenterna, det är väldigt, väldigt roligt”, summerade Matilda Ernkrans sitt besök. Här med Högskolans rektor Stephen Hwang.
Rektor Stephen Hwang uppskattar ministerns besök på Högskolan:
– Det har varit en intressant och mycket givande dag. Vi har haft bra samtal och fått möjlighet att berätta om vår verksamhet och genom olika exempel visa det som utmärker Högskolan i Halmstad.
Text: Lena Lundén
Bild: Dan Bergmark
Mer information
CAISR Health – forskningsprofil inom informationsdriven vård
Health Data Centre, HDC – industriellt forskningscentrum för datadriven hälso- och sjukvård
Leap for Life – Hallands gemensamma satsning på informationsdriven vård Länk till annan webbplats.
Halmstad University Solar Team (HUST)
Med solen som drivkraft för en mer hållbar framtid (om HUST 2019)
Publicerad
kontakt
-
Ingen giltig användare vald.
Dela