Högskolan i Halmstad fortsätter som Riksidrottsuniversitet
Högskolan i Halmstad är fortsatt ett Riksidrottsuniversitet i samarbete med Malmö universitet i ytterligare fyra år. Det meddelade Riksidrottsförbundet tidigare i veckan.
”Att få fortsätta vara ett riksidrottsuniversitet innebär att vi kan utveckla samarbetet med Malmö universitet ytterligare och skapa ännu bättre möjligheter för elitidrottare att kombinera idrott och studier.”
Urban Johnson, projektledare för Riksidrottsuniversitetet
Högskolan i Halmstad är sedan hösten 2018 ett så kallat Riksidrottsuniversitet i samarbete med Malmö universitet. Att vara ett riksidrottsuniversitet (RIU) och ett så kallat elitidrottsvänligt lärosäte (EVL) gör att elitidrottare kan satsa på dubbla karriärer – sin idrott och en framtida civil karriär. Genom anpassade studier och starkt stöd för både idrottsutveckling och studier kan i dag fler än 700 elitidrottare i Sverige satsa på dubbla karriärer inom RIU och EVL.
– I satsningen på Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten utvecklas också utbildningar för tränare och forskning. Det är en del av satsningen Elitidrott 2030 som ska skapa förutsättningar för svenska elitidrottare i olika idrotter att klara konkurrensen internationellt. Arbetet har just inletts och sker i samarbete med Sveriges olympiska kommitté och Sveriges paralympiska kommitté, säger Peter Mattsson, elitidrottschef på Riksidrottsförbundet.

Olivia Mellegård är RIU-student och är just nu och spelar VM i handboll i Spanien.
Professor Urban Johnson är projektledare för Riksidrottsuniversitetet på Högskolan i Halmstad och gläds åt beskedet om fyra nya år som Riksidrottsuniversitet:
– Att få fortsätta vara ett riksidrottsuniversitet innebär att vi kan utveckla samarbetet med Malmö universitet ytterligare och skapa ännu bättre möjligheter för elitidrottare att kombinera idrott och studier. Vi har hittills bland annat fått möjlighet att utveckla vårt utbildningsuppdrag från Riksidrottsförbundet där vi tillsammans med dem gör en undersökning bland studentidrottare på landslagsnivå i hela Sverige. Vi mäter bland annat indikatorer kring hälsa, välbefinnande och utvecklingsvariabler så att flexibiliteten och miljöerna runt studentidrottarna kan förbättras.

Högskolan i Halmstad har elitidrottande studenter inom många olika sporter, men flest är det inom golf.
På Högskolan i Halmstad pågår också forskningsprojekt inom elitidrott i nära samarbete med Riksidrottsförbundet och ett antal specialidrottsförbund.
– Att vi i Halmstad tillsammans med Malmö universitet återigen får vara ett riksidrottsuniversitet är en indikator på den kompetens som finns hos oss på kring idrottsforskning och utbildning. Vi hoppas kunna samla all idrottsforskning i ett forskningsprogram på Högskolan i Halmstad och genom RIU-satsningen kan denna fördjupas ytterligare, säger Urban Johnson.
De senaste åren har Högskolan samarbetat med föreningar och organisationer inom olika idrotter i Halland och framöver ska samverkan stärkas med elitföreningar genom insatser för elitidrottsstudenter.
– Förhoppningen är att kunna erbjuda både idrottspsykologiskt stöd och fysiologiskt stöd för elitidrottande studenter till den kommande RIU-perioden, säger Urban Johnson.
Text: Hilda Liberg
Bild: Carl Sandin, Bildbyrån
Publicerad
kontakt
-
Ingen giltig användare vald.
Dela