Sök Stäng

Högskolans studenter firades med storslagen avslutningshögtid

Förra veckan var det terminens sista vecka på Högskolan i Halmstad, och avslutningsveckan summerades på fredagen på allra bästa sätt med fest och glädje under den stora avslutningshögtiden i Högskolehallen.

Stämningen var på topp när drygt 900 studenter samlades i Högskolehallen för att tillsammans fira sin examen med pompa och ståt och bli avtackade av Högskolan för sina år vid lärosätet.

För första gången på tre år kunde avslutningshögtiden återigen hållas i ett fysiskt format. På programmet stod både underhållning, prisutdelningar och inspirerande tal.

Konferencierer under högtiden var studentkårens ordförande, Johanna Sjögren Eliasson, och vice ordförande, Jonathan Jaginder.

En kvinna i klänning och en man i kostym står på en scen med ljusa bakgrundslampor. Foto.

Johanna Sjögren Eliasson och Jonathan Jaginder ledde fredagens högtid.

Högtiden direktsändes på Högskolans webbplats

Högtiden i hallen direktsändes via Högskolans studentwebb så att alla som ville titta hade möjlighet att följa festligheterna. Avslutningen visades dessutom för studenternas anhöriga på storbildsskärmar i ett antal lokaler på campus.

Först ut att gratulera studenterna och önska dem lycka till i framtiden var rektor Stephen Hwang.

– Ni som är här i dag är alla vinnare. Ni har nått det mål som för några år sedan kändes långt, långt borta. Ni har kämpat er igenom era studier och ägnat många, många timmar för att nå hit och nu är ni framme. Vilken bedrift ni alla har gjort! Ett riktigt stort grattis från oss på Högskolan, sade Stephen Hwang.

En man står på en scen vid ett podium och håller tal. Framför honom syns ett publikhav. Foto.

Rektor Stephen Hwang talade till årets avgångsstudenter.

Utmärkelsen Årets alumn delades ut för femte året i rad

Avslutningshögtiden fortsatte med utdelningen av utmärkelsen Årets alumn som i år tilldelades Daniel Ekvall, fotbollspsykologisk rådgivare åt svenska herrlandslaget i fotboll.

Årets alumn förklarade via en videohälsning att han är glad och stolt över priset och att han ser tillbaka med glädje på åren vid Högskolan i Halmstad.

– Studietiden innebar ett fantastiskt lärande. Jag är jättetacksam för alla underbara lärare som jag stötte på, som stimulerade till fortsatt lärande och skickade med vikten av ett vetenskapligt förhållningssätt, som jag verkligen har haft nytta av under mitt arbetsliv, sade Daniel Ekvall.

En man står på en scen och håller ett tal. Bakom scenen till vänster syns en storbildsskärm med en porträttbild av en man i bild. Foto.

Utmärkelsen Årets alumn, som delades ut för femte gången, delades ut av Anders Nelson, tillförordnad prorektor.

En student vid varje akademi blev Årets student

Även studenter uppmärksammades under högtiden genom utmärkelsen Årets student, ett pris som sedan 2018 delas ut till en student per akademi, som under sin studietid har utmärkt sig lite extra.

I år gick Årets student till Nadia Benamer vid Akademin för informationsteknologi, Hanna Kjell vid Akademin för företagande, innovation och hållbarhet, David Sonne vid Akademin för hälsa och välfärd och Filippa Söderström vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle. De fick diplom och blommor av vicerektor Malin Hallén.

De fyra vinnarna fick svara på frågor om sina planer framöver i sommar och i framtiden och om hur det har varit att studera på Högskolan i Halmstad.

– Jag har fått äran att representera i flera styrelser och har fått med mig många minnen. Jag har också haft en fantastisk klass som jag inte skulle byta ut mot något, sade David Sonne och svarade vidare på frågan om vad som har varit det roligaste med tiden som student på Högskolan:

– Alla fina människor som jag har fått träffa här i Halmstad!

Fyra personer står på en scen med diplom och blommor i händerna. Till höger om dem står en man i kostym som talar till dem. Foto.

En student från varje akademi fick mottaga utmärkelsen Årets student.

Högtiden avslutades med ett tal av studentkårens ordförande, Johanna Sjögren Eliasson, som uppmanade studenterna att förvalta sina kunskaper på allra bästa sätt efter examen:

– Till dig som nu avslutar din tid på Högskolan i Halmstad vill jag säga att det är nu det tar fart! Det är nu du startar din resa för att göra avtryck i den värld och verklighet som vi lever i. Det är nu du kan bidra till en förändrad värld och skapa förutsättningar för nästa generation och många generationer framöver.

Med partymusik i högtalarna och under ett regn av konfetti släpptes slutligen studenterna ut i sommaren och tog de allra första stegen ut i livet efter åren vid Högskolan, nu med en utbildning i bagaget.

En discjockey står på en scen vid ett mixerbord. Konfetti faller i luften nedåt. Foto.

Högtiden avslutades med musik av Filip Dahlhielm, som var dj, och ett regn av konfetti.

Traditionsenliga mässor och stipendieutdelningar

Avslutningshögtiden summerade läsårets sista vecka vid Högskolan, en aktiv vecka med både mässor och stipendieutdelningar.

Högskolans årliga examensmässa Utexpo, som i år fyllde 40 år, anordnades i år i hus S på campus. Sammanlagt ställdes över 100 examensarbeten ut för uppdragsgivare, handledare, näringsliv och allmänhet, och stipendier delades ut från samverkande företag och organisationer. Nytt för i år var Getinge Sterilizations stipendium på sammanlagt 100 000 kronor. Syftet med stipendiet är att stimulera studenter till att göra examensarbeten inom hälsoinnovation.

Utöver stipendierna på Utexpo fick studenter ta emot stipendier från bland annat Lektor Sten Fåhrés minnesfond, Vårdförbundet samt Till Georgis minne. Det sistnämnda delas ut till studenter som har visat särskilt intresse för matematik och bidragit till andra studenters ökade intresse för ämnet.

Stipendierna från Lektor Sten Fåhrés minnesfond uppmuntrar kreativitet och entreprenörskap och delades ut för första gången 2004. Stipendierna är främst riktade till studenter vid Utvecklingsingenjörsprogrammet. Från fonden delades i år sammanlagt stipendier på cirka 400 000 kronor ut.

En annan av veckans mässor var Hälsoexpo där studenterna på Hälsopedagogiskt program presenterade hälsoarbeten som de har planerat och genomfört under sina verksamhetsförlagda studier. Under veckan hölls också den årliga mässan Praktikexpo där sistaårsstudenterna på programmet Språk, textbearbetning och digital kommunikation visade vad de har gjort och lärt sig under sin praktik.

– Det bästa med praktiken har varit att få komma ur sin comfortzone. Jag fick gå från att läsa kurslitteratur och skriva formella texter till att skriva mer personligt och ta ett steg ut i arbetslivet, sade Fatime Pllana, som gjorde sin praktik på Vamé, där hon skrev åt turistmagasinet Juni Juli Augusti.

Text: Thimmy Mård
Bild: Dan Bergmark

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt