Sök Stäng

Högskolan fortsätter att hyra Patrikshill för internationella studenter

Högskolan har fått lov av byggnadsnämnden i Halmstads kommun att fortsätta att använda Patrikshill som ett studentboende för upp till 100 utbytesstudenter och internationella studenter i ytterligare fem år. Samtidigt arbetar Högskolan tillsammans med både kommun och fastighetsägare för att öka antalet studentbostäder i Halmstad på längre sikt.

”Flera bostäder för både svenska och internationella studenter är en av de viktigaste frågorna som vi driver som studentkår och behovet är fortfarande enormt."

Linnea Håkansson, ordförande Halmstad studentkår

Två personer ritar ett stort hus i sanden på en strand. I bakgrunden syns havet. Foto. 

Högskolan arbetar tillsammans med både kommun och fastighetsägare för att öka antalet studentbostäder i Halmstad.

En ny detaljplan håller på att tas fram för campusområdet. Den omfattar även bostäder, för både studenter och andra Halmstadsbor, och HFAB har sedan tidigare köpt fastigheter för att kunna bygga bland annat studentbostäder på campusområdet.

– Det är mycket positivt att vi kan fortsätta att hyra ut bostäder till studenter på Patrikshill i fem år till, så att vi i lugn och ro kan fortsätta arbetet med att hitta en permanent lösning för vårt behov av studentbostäder på campusområdet för våra utbytesstudenter och internationella studenter. Vi arbetar parallellt med att hitta permanenta lösningar för studentbostäder, både för alla våra studenter och speciellt för gruppen utbytesstudenter, säger Högskolans fastighetschef Rikard Ahlgren.

– Flera bostäder för både svenska och internationella studenter är en av de viktigaste frågorna som vi driver som studentkår och behovet är fortfarande enormt – i Halmstad fattas omkring 1 000 studentbostäder för att komma upp till en bra nivå. Men på kort sikt är det bra att vi har kunnat förlänga den tillfälliga lösningen för utbytesstudenterna och de internationella studenterna, som har särskilt svårt att hitta boende på den allmänna bostadsmarknaden, eftersom de är här en kort tid och behöver möblerade och basutrustade lägenheter, men inte har något eget kontaktnät eller kunskap om svensk bostadsmarknad, säger kårordförande Linnea Håkansson.

Text: Selma Sedelius

Bild: Anders Sällström

Utbytesstudenter och internationella studenter vid Högskolan

Vid Högskolan i Halmstad antogs 474 internationella studenter och 240 utbytesstudenter under 2023. Utbytesstudenterna stannar oftast en termin medan internationella studenter stannar flera terminer, beroende på vilken kurs eller utbildning som de går.

Sedan år 2022 har statliga lärosäten möjlighet att hyra ett antal bostäder och sedan i sin tur hyra ut dem i andra hand till internationella studenter och forskare. Tidigare var det tillåtet endast när det gällde utbytesstudenter och gästforskare, medan andra grupper av studenter och forskare var hänvisade till den öppna bostadsmarknaden.

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt