Nya idéer inom hälsoinnovation prisades för tredje året i rad
Getinge Sterilization AB belönar årligen studenter som har utfört framstående examensarbeten inom hälsoinnovation. I år gick utmärkelserna till studenter inom teknik, marknadsföring och hälsa. Stipendieutdelningen skedde traditionsenligt vid Högskolans examensmässa, Utexpo före sommaren.
Högskolan i Halmstad samarbetar med flera strategiska partners i regionen för att utveckla utbildning, forskning och innovation, och där Getinge Sterilization AB är en av dem. Som en del i samarbetet med Getinge Sterilization delar företaget årligen ut stipendier till examensarbeten inom området hälsoinnovation, ett av Högskolans fokusområden. Stipendiesumman uppgår totalt till 100 000 kronor, fördelat på ett stipendium om 40 000 kronor och tre om 20 000 kronor vardera.
Säker förflyttning av patienter
Sofie Krüger och Ellinor Nilsson från Utvecklingsingenjörsprogrammet tog emot det högsta stipendiet på 40 000 kronor för sin prototyp FlexiCare. Det är en transportabel andningsenhet som förenklar förflyttningen av patienter. I dag kräver förflyttningar av en patient med trakealkanyl stor försiktighet för att förhindra att kanylen i halsen rör sig, vilket kan orsaka komplikationer både för patienten och vårdpersonalen.
– En simpel aktivitet som att flytta en patient från en stol till en rullstol kan medföra betydande risker, förklarar Sofie Krüger.
Idén växte fram för fyra år sedan när Ellinor Nilsson arbetade som personlig assistent för Nordens då yngsta ALS-patient. Patienten hade fått en trakealkanyl kopplad till en respirator för att underlätta andningen.
– Jag frågade lungsjuksköterskorna vilken det mest utmanande arbetsmomentet var inom respiratorvård och blev förvånad att svaret var förflyttning, säger Ellinor Nilsson.
Studentduon ser prototypens potential inom intensivvårdsavdelningar – och i Försvarsmakten, där det också saknas effektiva transportabla lösningar för användning i fält och på sjukhus.
Personcentrerad antidepressiv medicin och blodprovstagning i hemmet
En annan glad stipendiemottagare var Lina Klysing från Masterprogram i hälsa och livsstil. Hennes examensarbete handlar om patienters upplevelser vid behandling med nasalt esketamin (ESK) – en antidepressiv medicin som på grund av potentiella biverkningar kräver övervakning på en vårdinrättning. I sin studie intervjuade Lina Klysing 20 patienter som har fått denna behandling på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Resultaten visade att effektiv ESK-behandling förutsätter vårdpersonal med särskild kompetens, respekt, en stödjande vårdmiljö och patientens delaktighet. Lina Klysing rekommenderar därför ett patientcentrerat arbetssätt för att patienterna ska känna sig trygga och för att önskade behandlingsresultat ska uppnås.
Utvecklingsingenjörerna Annie Henrysson och Erik Lesand Ranhög fick också stipendium för en prototyp. De har utvecklat en prototyp som möjliggör för patienter att mäta sitt hemoglobinvärde hemma, vilket är särskilt värdefullt för patienter som annars regelbundet måste ta sig till sjukhuset för blodprov – en både tidskrävande och påfrestande process.
– Produkten är lika stor som en smarttelefon och har tillhörande app och hemsida som patient och vårdpersonal har tillgång till. Mätningen sker genom ett enkelt stick i fingret och patientens värde visas direkt i appen och på hemsidan. Detta gör att ansvarig vårdpersonal kan övervaka samt ta beslut om behandling tidigt efter provtagningen, oavsett om patienten är på plats på sjukhuset eller i hemmet, berättar Erik Lesand Ranhög.
Vinnande strategier för hälsoappar
Mahsan Rostamipour och Viktor Wieslander är de första civilekonomerna som får stipendium av Getinge Sterilization. De får det för sitt examensarbete om marknadssegmentering och differentiering i hälsoapplikationsindustrin. Båda har studerat internationell marknadsföring och har noterat en betydande förändring i den digitala hälsotekniksektorn sedan införandet av hälsoappar.
– Dessa har blivit en integrerad del av moderna hälsovanor och erbjuder användarna möjlighet att övervaka och förbättra sitt mående, säger Mahsan Rostamipour.
Denna sektor har blivit både lukrativ och konkurrensintensiv, där olika strategier är avgörande för appföretagens överlevnad och tillväxt. Mahsan Rostamipour och Viktor Wieslander har analyserat hur företag segmenterar. Segmentering innebär att företagen delar upp sina kunder i olika grupper baserat på specifika kriterier, och differentierar sina tjänster genom at erbjuda unika funktioner eller fördelar. Studenterna har undersökt sex företag som driver hälsoappar, där funktionerna varierar från att ta sig an nischade problem till att erbjuda lösningar som tilltalar en bred målgrupp.
– Vi rekommenderar företag att kontinuerligt utveckla och förbättra sina segmenterings- och differentieringsstrategier, säger Viktor Wieslander.
Enligt studien bör företag som säljer hälsoappar särskilt fokusera på teknologisk innovation och kundanpassning för att bättre möta konsumenternas behov, öka användarbasen för att i slutändan kunna stärka sin marknadsposition.
Råden från stipendiaterna till hälsoappsföretagen är tydliga:
– Uppdatera med den senaste teknologin och integrera innovativa lösningar i appen, till exempel AI-baserade funktioner för förbättrad datainsamling och analys. Ha också en löpande kundkommunikation för att förstå deras behov och preferenser, vilket underlättar utvecklingen av appen och valet av den mest passande prismodellen, säger Mahsan Rostamipour.
Text: Katarina Tran
Bild: Dan Bergmark och Ida Fridvall
Högskolan i Halmstad i samverkan med Getinge Sterilization AB
Ett av Högskolans fokusområden är hälsoinnovation, som är en tvärvetenskaplig, lärosätesövergripande forsknings- och utbildningssatsning. Syftet är att bidra med innovativa och hållbara lösningar på samhällsutmaningar inom hälsoområdet. I linje med detta ingick Högskolan i Halmstad och Getinge Sterilization AB ett tioårigt strategiskt samverkansavtal hösten 2020, som ett sätt att långsiktigt stärka och utveckla utbildning, forskning och innovation.
Getinge Sterilization AB specialiserar sig på tillverkning av sterilisatorer till läkemedelsindustrin och är en del av Getinge AB. Många av företagets anställda har tidigare studerat på Högskolan i Halmstad.