Digitala kurser ska rusta framtidens hållbarhetsledare
Hur bygger vi framtidens hållbara städer? Genom EU-projektet RES4CITY utvecklas digitala, öppna kurser inom hållbar energi och mobilitet. Högskolan i Halmstad bidrar med expertis kring cirkulära affärsmodeller, energiomställning och jämställdhetsintegrering – och är på så vis med och rustar framtidens hållbarhetsledare.

”Det är viktigt att vi som forskare deltar i omställningen till ett mer hållbart samhälle.”
Pia Ulvenblad, docent i företagsekonomi
RES4CITY är ett europeiskt samarbetsprojekt som syftar till att minska kompetensklyftan som bromsar övergången till hållbar energi. Projektet finansieras genom EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon Europe och ska bidra till den gröna omställningen genom tillgång till kostnadsfri, kvalitetssäkrad utbildning.
– Det är viktigt att vi som forskare deltar i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Det känns därför roligt att vi kan bidra i projektet RES4CITY genom att utveckla kurser, säger Pia Ulvenblad, docent i företagsekonomi på Högskolan i Halmstad.
Bakgrunden är en växande brist på utbildad arbetskraft inom förnybar energi – ett område som enligt EU-kommissionen har potential att skapa upp till 43 miljoner jobb globalt till år 2050. Genom att tillgängliggöra 44 kurser inom teknik, affärsmodeller och olika samhällsperspektiv ger RES4CITY fler människor möjligheten att ta plats i denna omställning.

Pia Ulvenblad. Bild: Mette Ottosson
Högskolan i Halmstad deltar i projektet genom forskningsprogrammet ProActS och har utvecklat flera kursmoduler inom områden som är viktiga för framtidens hållbara städer. Bland annat handlar modulerna om biogassystem, cirkulär ekonomi, småskalig vindkraft, hållbara affärsmodeller, jämställdhet och innovationsledning.
– Vi är flera forskare som har arbetat intensivt med att utveckla kursens olika moduler. Det har varit väldigt givande att arbeta mångvetenskapligt – och det har vi verkligen fått möjlighet att göra i det här utvecklingsarbetet, säger Pia Ulvenblad.
Högskolan ansvarar även för ett industribaserat fall, case, inom projektet som rör hållbar bioenergi, med särskilt fokus på påverkan på kustnära stadsområden och koppling till hållbar affärsinnovation.
– På Högskolan har forskare under många år arbetat med att utveckla modeller kring biogasproduktion, vilket är en viktig del när det gäller att förflytta sig från en linjär ekonomi till en cirkulär ekonomi, säger Pia Ulvenblad.
Kurserna finns tillgängliga via projektets digitala plattform och ger intyg efter genomförd utbildning. Deltagare kan stärka sin kompetens inom bland annat cirkulär ekonomi, hållbar energianvändning och social hållbarhet – områden där efterfrågan på kunskap ökar i både offentlig och privat sektor.
RES4CITY leds av Maynooth University i Irland och samlar 17 partner från 8 europeiska länder.
Text: Lovisa Essunger
Bild: iStock