Sök

Engagerad barnrättskonsult Årets alumn vid Högskolan

Barnrättskonsulten Åsa Ekman, tidigare student på programmet Sociologi och socialt utvecklingsarbete, är Årets alumn 2019 vid Högskolan i Halmstad.
– Det arbete som Åsa Ekman gör är inspirerande både för tidigare och befintliga studenter vid Högskolan, säger vicerektor Anders Nelson.

”Jag hade ett stort intresse för människor och programmet verkade ge en bra bredd. När vi hade valbara kurser läste jag internationella relationer och politisk antropologi. Det hängde ihop med intresset som jag hade fått för mänskliga rättigheter.”

Åsa Ekman, årets alumn

Kvinna mot grönskade bakgrund ler och tittar in i kameran. Foto.

Barnrättskonsulten Åsa Ekman har fått utmärkelsen Årets alumn vid Högskolan i Halmstad 2019.

– Det känns väldigt roligt och hedrande att bli utsedd till Årets alumn. Sedan jag pluggade på Högskolan i Halmstad har jag varit tillbaka och föreläst flera gånger. Jag tycker att kontakten med studenter är väldigt kul och givande, säger Åsa Ekman.

Åsa Ekmans väg till Årets alumn vid Högskolan i Halmstad 2019 kan säkert inspirera både den som läser på ett yrkesprogram och den som, liksom Åsa Ekman, studerar på en utbildning som inte leder fram till en enda, självklar profession.

Det är andra gången som Högskolan i Halmstad utser Årets alumn. Utmärkelsen är ett uttryck för de ökade ambitioner som Högskolan har när det gäller att samverka med tidigare studenter för ömsesidig utveckling.

– Åsa Ekman har gjort många samhällsviktiga uppgifter och samtidigt återkommande delat med sig av sina erfarenheter till nya studenter, säger vicerektor Anders Nelson.

Affisch på campus fångade intresset

Åsa Ekman sökte till programmet Sociologi och socialt utvecklingsarbete år 2002.

– Jag hade ett stort intresse för människor och programmet verkade kunna ge en bra bredd. När vi hade valbara kurser läste jag internationella relationer och politisk antropologi. Det hängde ihop med intresset som jag hade fått för mänskliga rättigheter.

I vår digitala vardag 2019 låter det kanske lite gammaldags att det var en affisch på campus som skulle få stor påverkan på Åsa Ekmans yrkesinriktning.

– Rädda Barnens lokalförening i Halmstad hade satt upp affischer på Högskolan om att den sökte samtalsledare till en ny gruppverksamhet för tjejer som gick i åttonde klass. Jag tyckte att det lät intressant och viktigt för att det både fanns ett jämställdhets- och ett rättighetsperspektiv. När jag väl hade börjat arbeta ideellt för Rädda Barnen var jag fast, säger hon och skrattar.

Engagemanget i Rädda Barnen växte. Dessutom blev det naturligt att sociologistudierna och det ideella arbetet befruktade varandra.

– Jag tog med kunskaper och erfarenheter från uppdragen för Rädda Barnen till arbeten och uppsatser som jag gjorde som student på Högskolan. Jag tittade bland annat på vad lärarstudenter lärde sig om mänskliga rättigheter och FN:s barnkonvention.

”Under utbildningen tyckte jag att det var roligt och intressant med barnkonventionen, men jag fattade inte att jag skulle kunna jobba med det.”

Åsa Ekman

Uppdrag: konkretisera en konvention

Just FN:s barnkonvention, som kom 1989, är ett slags bas i Åsa Ekmans engagemang för barns rättigheter. Utifrån barnkonventionen har hon arbetat som bland annat demokratiutvecklare, ungdomssamordnare och barnstrateg i olika kommuner. Under många år hade hon styrelseuppdrag i Rädda Barnens riksförbund. Nyligen blev hon invald i styrelsen för Bris, Barnens rätt i samhället.

I dag arbetar hon som barnrättskonsult i sitt eget företag. Varje vecka får hon förfrågningar från myndigheter och organisationer som vill ha hennes hjälp. Det kan till exempel vara en kommun som vill börja titta på sin budget ur ett barnrättsperspektiv. Det kan vara en organisation som vill veta hur den ska implementera och genomföra FN:s barnkonvention som blir svensk lag från den 1 januari 2020.

– Det bästa hade varit om mitt jobb inte hade behövts, men där är vi inte ännu. Trettio år efter att FN:s barnkonvention kom, är det fortfarande så att vuxna kränker barns rättigheter varje dag. Det finns så mycket att göra, säger hon.

Sprider optimism och inspiration

För Åsa Ekman verkar det alltid vara optimismen som väger över. Hon är tacksam över att få arbeta med just det hon gör.

– Under utbildningen tyckte jag att det var roligt och intressant med barnkonventionen, men jag fattade inte att jag skulle kunna jobba med det och absolut inte som egenföretagare. Jag har alltid tyckt, och tycker fortfarande, att jag har världens bästa jobb.

Både som Årets alumn och framöver vill Åsa Ekman fortsätta att föreläsa och vara uppdragsgivare för olika studentprojekt på Högskolan i Halmstad.

– Studenterna brukar säga att de känner sig peppade och får inspiration. Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter, så att fler förstår att de kommer att ha möjlighet att göra många olika saker i sitt yrkesliv när de är färdiga.

Text och bild: Anna Vörös

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt