Sök Stäng

Fem miljoner till forskning om nya metoder för fiskförvaltning

Johanna Sjöstedt och Martin Lind, docenter vid Högskolan i Halmstad, har tilldelats 5 miljoner kronor från Naturvårdsverket och Formas för forskningsprojektet ”Utökning av verktygslådan för fiskeförvaltning med populationsgenetiska eDNA-metoder”.

En hand håller i en fisk. Foto

”Vi hoppas att resultaten från detta projekt kan ge oss nya verktyg för att skydda och förvalta fiskarter i rinnande vatten.”

Johanna Sjöstedt

För att skydda och hantera fiskbestånden på bästa sätt måste förvaltare känna till beståndens storlek och om de är genetiskt olika. I dag saknas ofta viktig kunskap om hur olika fiskpopulationer är sammansatta, vilket kan försvåra arbetet med att bevara och förvalta dem.

– Många fiskarter är uppdelade i genetiskt unika populationer som kan kräva separat förvaltning, men kunskapen om populationsstruktur är ofta bristfällig, eftersom det kräver att man tar vävnadsprover från fisken som sedan analyseras, säger Martin Lind.

”Det enda som behövs är ett vattenprov”

Nu finns en ny och lovande metod som kan lösa detta problem: analys av miljö-DNA, kallat eDNA. Denna metod innebär att forskare kan undersöka vilka fiskarter som finns i ett vattendrag genom enbart vattenprov, utan att behöva fånga in fisk och ta vävnadsprov.

– Det enda som behövs är ett vattenprov. Med det kan vi inte bara detektera DNA från alla arter som finns i vattendraget, vi ska dessutom undersöka hur effektivt eDNA är för att avgöra om arten är uppdelad i genetiskt unika populationer, säger Johanna Sjöstedt.

Målet med projektet är att systematiskt jämföra hur kraftfullt verktyg eDNA är jämfört med traditionella metoder. Projektet kommer att fokusera på lax och öring, vilket är arter som ofta återvänder till samma vattendrag för lek.

Johanna Sjöstedt och Martin Lind står i ett labb och är klädda i vita labbrockar. Foto

Johanna Sjöstedt och Martin Lind.

Samverkan mellan flera aktörer

Projektet sker i samarbete med Anders Nilsson, professor vid Lunds universitet, och också i samverkan med EU-projektet Improve Aquatic Life där Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, nio länsstyrelser och tre universitet ingår.

– Vi är mycket tacksamma för finansieringen, säger Johanna Sjöstedt och tillägger:

– Förutom att projektet har stor potential att förbättra fiskförvaltningen ger den oss också möjlighet att bygga upp ett modernt genetisk labb vid Högskolan i Halmstad. Vi kommer dessutom att anställa en postdoktor som ska arbeta heltid i projektet, säger Johanna Sjöstedt.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt