Sök

Gränsernas Europa: Ett panelsamtal med Alice Petrén och forskare från Stockholms universitet och Högskolan i Halmstad

Gränser har stått i fokus under flera av de senaste årens europeiska kriser och händelser. Alice Petrén, som under många år var Sveriges Radios migrations- och Sydeuropakorrespondent, delar med sig av sina erfarenheter av gränsområden – med särskilt fokus på Frontex.

De senaste årens kriser och händelser inom Europa har skapat ännu tydligare gränser. Under flyktingkrisen 2015 centrerades mycket av mediernas rapportering kring olika landsgränser. Under covid-19-pandemin stängdes gränser. Kriget i Ukraina och flyktingströmmen över gränserna mot Polen, Ungern och andra grannländer blev snabbt en av de stora frågorna.

Inom Europa är Frontex den gemensamma myndigheten som sköter samarbetet mellan europeiska länder när det gäller bevakning av EU:s yttre gränser. Kritik har riktats mot Frontex för att myndigheten verkar för ett ”Fästning Europa”, ett Europa som stänger ute människor och vänder sig inåt. Andra ser att ett bättre samarbete är nödvändigt för att kunna upprätthålla säkerhet och den inre ekonomiska marknaden. För många svenskar är myndigheten dock helt okänd.

Alice Petrén var under många år Sveriges Radios migrations- och Sydeuropakorrespondent. I ett panelsamtal delar hon med sig av sina erfarenheter av gränsområden och vad det innebär att korsa gränser, med särskilt fokus på Frontex och samtalar med forskarna Kajsa Hammargård, Stockholms Universitet och Sara Svensson, Högskolan i Halmstad.

Panelen

Alice Petrén

Kvinna står utomhus.Foto

Kajsa Hammargård

Kvinna i kavaj. Foto

Sara Svensson

Kvinna i blå tröja. Foto

Docent i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad med särskilt intresse för politik, och samverkan i europeiska gränsområden med fokus på lokala aktörer. Moderator för panelsamtalet.

Mer information

  • Tid: 6 december 2022, klockan 15.00–16.30
  • Plats: Högskolan i Halmstad Hus IQ Digitalt laborativt centrum, alternativt digitalt via zoom. Länk kommer till dig mail samma dag som eventet är.
  • Anmälan krävs: Anmälan görs i formuläret nedan

Anmäl dig till panelsamtalet här

Titta sedan i din mejl så att du har fått en bekräftelse på din anmälan för annars kan något ha gått snett när du anmälde dig och du finns inte med i våra anmälningar.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 6 december klockan 14.00.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt

Vill du ha nyheter från Ideas?