Sök

Samtiden och de konservativa

De senaste åren har vi sett hur både antifeministiska, högerextrema och klimatförnekande krafter har vuxit och kommit att prägla det politiska landskapet. Forskningsstudier visar hur unga män blir alltmer kritiska mot feminism och jämställdhetsinitiativ. Nationalkonservativa rörelser runt om i världen bedriver politik med negativa konsekvenser både för jämställdhet, klimat och politisk jämlikhet. Under panelsamtalet tar vi upp frågan hur dessa konservativa krafter ska förstås och vilka idéer och politiska strategier som utmärker dem. 

Samtal om de reaktionära rörelserna i dag

Ideas tankesmedja håller denna gång ett panelsamtal där frågan hur konservativa krafter som verkar i Sverige och världen ska förstås. Det handlar om vilka idéer och politiska strategier som utmärker dessa reaktionära rörelser. Med utgångspunkt i tidskriften Fronesis temanummer ”De konservativa”, presenterar och diskuterar medverkande i numret den samtida konservatismen och dess olika uttryck.

Syftet med tidskriften Fronesis, vars utgivning började 1998, är att skapa en mötesplats för ett samtal om framtiden som engagerar den traditionella arbetarrörelsen, nya sociala rörelser såväl som forskare inom akademin och andra samhällsintresserade.

Temanumret De reaktionära (nr 76–77) samlar forskare som undersöker historiska och samtida reaktionära rörelser, med fokus på antigenderism, klimatförnekelse och högerpopulism. Texterna analyserar de reaktionära rörelsernas ideologiska kärna, deras politiska strategier och relation till andra rörelser, samt beskriver deras utveckling och status i vår samtid.

Man i kostym står med svenska flaggan bakom sig och en publik framför. Foto.

Mer information om panelsamtalet

  • Tid: 7 mars 2023, klockan 16.00–17.30
  • Plats: Högskolan i Halmstad i sal S1002 och online via zoom
  • Anmälan krävs om du vill delta online via Zoom. Om du vill delta på plats på Högskolan är du varmt välkommen till sal S1002. Du behöver då inte anmäla dig utan kan bara droppa in.

Medverkande

  • Evelina Johansson Wilén, biträdande lektor Högskolan i Halmstad
  • Måns Lundstedt, forskningsassistent Malmö Universitet
  • Carolina Pettersson, redaktionssekreterare för Fronesis
  • Moderator: Frida Stranne, lektor Högskolan i Halmstad

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt