Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-06-28. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-06-28

Karin Starrin är Högskolans nya styrelseordförande

Karin Starrin, generaltulldirektör på Tullverket och tidigare landshövding i Halland, är högskolestyrelsens nya ordförande.

– Det är ett stort förtroende. Jag är glad att få vara med och bidra till att något bra blir ännu bättre, säger hon.

Den 18 juni höll högskolestyrelsen det första mötet under Karin Starrins ordförandeskap. Och det är en kvinna med gedigen erfarenhet som har tagit över ordförandeklubban.

Karin Starrin är född i Edsbyn i Hälsingland 1947. Hon började sin yrkesbana som ekonom och företagskonsult i näringslivet. I mitten av 1980-talet inledde hon sin politiska karriär, först som kommunråd i Edsbyn och sedan som riksdagsledamot för Centerpartiet mellan 1988 och 1997. Hon har även varit ordförande för Centerpartiets kvinnoförbund och EU-parlamentariker. 1997 blev hon landshövding i Halland, en post hon hade fram till dess att hon utsågs till generaltulldirektör för Tullverket 2004.  

Bor i Halland
Halland ligger Karin Starrin varmt om hjärtat efter tiden som landshövding.

— Jag har bara flyttat på riktigt en gång i mitt liv, och det var till Halland, när jag blev landshövding här. Fram till dess bodde jag i Edsbyn. Jag bor fortfarande i Halland och veckopendlar till Stockholm — det går utmärkt att kombinera bra boende med spännande uppdrag, säger hon.

Företagsutveckling engagerar
Intresset för företag och företagsutveckling har gått som en röd tråd genom Karin Starrins karriär.

— Att någon gör något som någon annan behöver — det är grunden för hela samhället. Här är kunskapsutveckling och högskolornas bidrag en mycket viktig faktor, säger hon.

Karin Starrin hade en hel del kontakt med Högskolan i Halmstad under åren som landshövding. Hon är också van vid att ha rektor Romulo Enmark i styrelserummet — han var ledamot i länsstyrelsens styrelse under hennes ordförandeskap.

— Högskolan i Halmstad är ett lärosäte med ambitioner och som vill hitta sina positioner. Jag vet att det har gjort Högskolan mycket respekterad och bidragit till ett mycket gott rykte, säger Karin Starrin.

"Ett bra bollplank"
Som styrelseordförande beskriver Karin Starrin sig som välförberedd och resultatinriktad.

— Jag tror också att jag kan vara ett bra bollplank och stöd till rektor och prorektor. Det är en viktig del av uppdraget, både för mig och för den övriga styrelsen. Jag hoppas på en öppen och löpande dialog — även mellan styrelsens möten, säger hon.

Karin Starrin tar över ordförandeskapet efter Thorsten Andersson. Vice ordförande är Eva Svensson.

IDA LÖVSTÅL

KORT OM KARIN STARRIN


Aktuell som: ny styrelseordförande för Högskolan i Halmstad
Ålder: 62 år
Gör: generaltulldirektör för Tullverket
Familj: man, en son, två bonusdöttrar och sex barnbarn Bor: i Långasand mellan Halmstad och Falkenberg
Gör på fritiden: "Just nu tittar jag bara på fotbolls-VM! Jag är mycket idrottsintresserad, inte minst av den halländska idrotten, och jag går gärna på matcher. Jag är också gärna i trädgården. Trädgårdsterapi är hemligheten för att orka hålla många bollar i luften."
Riksdagspolitiker, EU-parlamentariker, ekonom, företagskonsult, landshövding och chef för Tullverket. Det är några punkter på Karin Starrins långa meritlista.
Bild: IDA LÖVSTÅL
Sidan uppdaterad 2010-06-28