Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-08-16. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Korta vägen – en genväg för utländska akademiker till svensk arbetsmarknad

Korta vägen är en uppdragsutbildning som syftar till att utländska akademiker snabbt ska komma in på den svenska arbetsmarknaden. Utbildningen omfattar sex månader och innehåller bland annat studier i svenska, svensk arbetsmarknad, svensk kultur och samhällsliv och projektledning.

Deltagarna är arbetssökande utländska akademiker som har en kvalificerad utbildning från sina hemländer, men som ofta saknar tidigare kontakt med den svenska arbetsmarknaden. Apotekare, ekonomer, ingenjörer och fastighetsmäklare är några exempel på yrkesbakgrund hos deltagare i Korta vägen.

Deltagare från hela världen

Utbildningen Korta vägen gavs första gången 2008 på Högskolan i Halmstad och i höst startar en ny omgång. Deltagarna har bland annat kommit från Ukraina, Polen, Irak, Thailand, Ryssland, Libanon, Bosnien, Kenya, Kina, USA och Afganistan.

Intresserad? Fyll i intresseanmälan och kontakta arbetsförmedlingen

Korta vägen är en arbetsmarknadsutbildning och studier på Högskolan i Halmstad varvas med praktik på en arbetsplats. Praktiken är på heltid under fem veckor och därefter tre dagar i veckan under resten av utbildningen. Om du är intresserad av delta i Korta vägen ska du fylla i en intresseanmälan. Länk finns till höger. Sedan ska du kontakta din kontaktperson på Arbetsförmedlingen.

Röster om Korta vägen


Linda Hayman, dataingenjör och tidigare deltagare:
”Korta vägen har hjälpt mig oerhört mycket för att få in en fot på arbetsmarknaden. Mitt bästa råd till deltagarna i Korta vägen är att satsa på språket. Det är nyckeln till nästan allt och folk öppnar sig på ett helt annat sätt om du kan språket. Det går inte att behärska svenskan fullt ut på ett eller två år, men man kan göra stora framsteg på kort tid.”

Patrik Byhmer, vd, Redsense Medical AB:
”Att ha en praktikant från Korta vägen har gett vårt företag värdefull kunskap om en utländsk marknad som vi inte kände till tidigare.”

Sidan uppdaterad 2010-08-16