Digga Halland
Två och ett halvt år, tio delprojekt, utbildningar, enkäter, intervjuer, förändringar, mängder av nya kontakter, erfarenheter och kunskap. Det sammanfattar samverkansprojektet Digga Halland. Projektet varade mellan mellan augusti 2018 och januari 2021 och genomförde kompetenshöjande insatser för medarbetare inom vård- och omsorgssektorn i Halland. Syftet var att öka förutsättningarna att möta den digitala utvecklingen. Projektet finansierades av Europeiska socialfonden (ESF). Högskolan i Halmstad var projektägare och samverkade med Region Halland och de halländska kommunerna.
Foto: Joakim Andersson och Petra Lindström

Resultat och effekter
Några av de resultat som kom av projektet Digga Halland var etikfilmer, en webbutbildning, arbetssätt, konferenser, stödmaterial, utbildningsmaterial, nätverk, forum, olika modeller (däribland 10-stegs-modellen PIO), framgångsrecept för digitaliseringsambassadörer och en gemensam grund för framtiden. Nedan hittar du länkar och hänvisningar till material som projektet lämnat efter sig. Resultatet har redovisats i en slutrapport och en sammanfattning finns även att ta del av som katalog.
Slutrapport Digga Halland (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Webbutbildning

Under den första delen av projektet skapades en webbutbildning för att bidra till att höja kunskapen om digitaliseringens grunder inom vård och omsorg. Över 7 000 medarbetare gjorde utbildningen i projektet.
Dela Digga Halland

En digital konferens där goda exempel, idéer och erfarenheter delades. Dela Digga Halland blev en digital succé. Två värdefulla år sammanfattades ha drivit digitaliseringen framåt i Halland.
Se slutkonferensen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Blogg

Projektet drev en blogg där olika processer och händelser under projekttiden dokumenterades. Bloggen innehåller filmer, reportage och nedslag från aktiviteter som arrangerats i Digga Halland under åren.
Besök bloggen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Etik, vett och etikett

Filmer om etik, vett och etikett med tillhörande utbildningsmaterial, togs fram i projektet för att starta diskussioner om olika etiska situationer som medarbetarna kan hamna i vid digitalisering. Behovet att diskutera dessa frågor uppdagades vid webbutbildningens genomförande.
Se filmerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda ner utbildningsmaterialet (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Digitalisering för alla

Digga Halland tog fram en guide som kan användas för att konkretisera och arbeta med icke-diskriminerings-frågor och inkludering i relation till digitalisering. I guiden finns exempel på hur projektet arbetat med frågorna.
Ta del av guiden (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lärprocessfilmer

Att samarbeta för att lära, utveckla och förbättra präglade hela Digga Halland. I projektet togs flera filmer fram för att följa processerna i delprojekten och skapa ett lärande mellan varandra.
Se filmerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Testmiljöer

Projektet har på olika sätt arbetat med införandet av digitala lösningar i verksamheter. En av alla aktiviteter har handlat om att testa olika digitala lösningar tillsammans med medarbetarna. Inom ramen för projektet har en modell för införande av välfärdsteknik bland annat tagits fram.
10-stegs-modell (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Delprojektrapport Varbergs kommun (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Delprojektrapport Falkenbergs kommun (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utvärdering av testboenden i Varberg (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Digitaliseringsambassadörer

I Digga Halland har digitaliseringscoacher, digitaliseringsombud och en IKT-pedagog konstaterats vara ett bra sätt att arbeta med digitalisering på. Digitaliseringsstöd i form av personer ökar motivationen, bemöter motstånd, och har ett inflytande på andra kollegor till att driva förändring. Framgångsfaktorerna för att lyckas med digitaliseringsambassadörer har projektet definierat.
Ta del av framgångsfaktorerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Delprojektrapport Kungsbacka kommun (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Delprojektrapport Laholms kommun (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Delprojektrapport Halmstads kommun (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Internutbildningar

Internutbildningar i olika digitala system, nya som befintliga, var en av många aktiviteter i Digga Halland. Att ändra arbetssätt och att använda egna resurser på nya sätt kan beskriva vad internutbildning inneburit. Två kommuner och Region Halland uppnådde på olika sätt goda resultat genom att internutbilda sin personal.
Delprojektrapport Region Halland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Delprojektrapport Halmstads kommun (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Delprojektrapport Hylte kommun (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utvärdering av digital signering i Hylte (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nyheter om projektet

Digital succé när Digga Halland höll slutkonferens Öppnas i nytt fönster.
Informationssäkerhet är en fråga för hela verksamheten Öppnas i nytt fönster.
Mer tid åt digitalisering Öppnas i nytt fönster.
Skapar relation till begreppet innovation Öppnas i nytt fönster.
Unik samverkan över länsgränsen Öppnas i nytt fönster.
Vård- och omsorgspersonalens digitala resa har börjat Öppnas i nytt fönster.
Satsning på 21 miljoner ska göra sjukvården mer digital Öppnas i nytt fönster.
Publikationer från projektet
I Digga Halland pågick flera processer som syftat till att följa upp och utvärdera aktiviteter i projektet. Studenter och forskare kunde på så vis samla in underlag till examensarbeten och forskning. Nedan listas de artiklar, uppsatser och rapporter som har kommit ur projektet Digga Halland.
- de Ruiter H. & Skärsäter I. (2020). Introducing a Future-Oriented Approach to Healthcare Technologies and Welfare Techniques: A Swedish innovative ethics project.
Vetenskaplig artikel med fokus på etiska aspekter i arbetet med välfärdsteknologi.
Läs artikelns abstract.Länk till annan webbplats.
Kontakta oss för att få tillgång till fullständig version. - Karnehed S. (2022). Nurses’ Perspectives on an Electronic Medication Administration Record in Home Health Care: Qualitative Interview Study.
Vetenskaplig artikel om sjuksköterskors perspektiv på digital läkemedelssignering.
Läs artikelnLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Jarva E. (2019). Health care professionals’ attitudes and acceptance towards and experiences of digital health (eHealth) services.
Masteruppsats som fokuserar på hälso- och sjukvårdspersonalens erfarenheter av den digitala transformationen på arbetsplatsen.
Öppna uppsatsen i DIVALänk till annan webbplats.
En fortsättning på HICube kompetenta vården
Digga Halland finansierades av Europeiska socialfonden, Högskolan i Halmstad, Region Halland och de halländska kommunerna.
Projektet var en fortsättning på HICube kompetenta vården. Digga Halland byggde vidare på det nära utvecklingssamarbetet mellan Högskolan och offentliga aktörer inom vård- och omsorgssektorn i Halland som etablerats under det senaste decenniet.
En del av profilområde Hälsoinnovation
Digga Halland var en del av profilområdet Hälsoinnovation – en tvärvetenskaplig utbildnings- och forskningsprofil vid Högskolan i Halmstad som möter dagens och morgondagens hälsoutmaningar genom ämnesöverskridande och värdeskapande forskning och utbildning i samverkan med både privata och offentliga aktörer.