Modestugan: "Jag vill känna att jag gjorde allt jag kunde"
År 2014 förverkligade Annett sin dröm om att starta eget företag. Idag äger och driver hon klädbutiken Modestugan i Åsa. Innan krisen slog till var försäljningssiffrorna rekordhöga. Med krisen störtdök försäljningen och Annett försökte göra allt i sin makt för att företaget skulle överleva.
Från rekordsiffror till mardröm
I januari 2019 när coronakrisen slog till så hade företaget rekordhöga försäljningssiffror. Från en formtopp till en total inbromsning. Under den här tiden var det väldigt värdefullt för Annett att kunna diskutera och få stöd av andra butiksägare som befann sig i samma situation. Hon beskriver andra vågen som värst – då var det som att hoppet gick ur henne. Hon fortsatte beta av betalningarna till leverantörerna varje vecka. Annett berättar att hon verkligen gjorde allt hon kunde och att det var så som hon ville känna om butiken skulle behöva stängas.
”Det kom inget folk till butiken. Jag satt i dödens väntrum. Varor vällde in, fakturorna samlades på hög och kassan ekade. Det var en mardröm och en oerhört tuff situation att befinna sig i.”
Annett Wiktorsson, butiksägare Modestugan
Provade nytt för butikens överlevnad
Ur krisen reste sig Annett starkare och försökte hitta nya vägar att sälja mode på. Annett äger och driver Modestugan sedan 2014 då hon förverkligade en dröm om att starta eget. Företaget startade som en ambulerande modebuss med kvalitetskläder och växte i en större kostym genom att etablera sig i en lokal i Åsa. I butiken arrangerar Annett modevisningar och andra tillställningar med mode i fokus.
Utan webbshop har hon under pandemin anpassat verksamheten och erbjudit att skicka kläder till kunder. Som en förlängning av butiken har hon använt sig av olika videotjänster för att visa upp kläder och ge kunder personlig service. För kunderna som vågade sig ut trots pandemin gjorde Annett det möjligt att boka egen tid i butiken och tänjde på öppettider och servicen för att möta kunder på nya sätt. Åtgärderna gjorde att försäljningen ökade.
Ett stöd som gjorde skillnad
Som egenföretagare rekommenderar Annett andra att verkligen dra nytta av projektstöd som Kompa Halland. Hon menar att det gett henne arbetskamrater, samarbeten, nätverk men också möjligheten att utvecklas utan ekonomiska muskler som hon har kunnat avsätta till kompetensutveckling.
Det var inte lätt att få stöd och hjälp när krisen slog till berättar Annett. Hon säger att det inte heller var självklart att utbilda sig ur krisen när försäljningen störtdök, utan då fokuserade hon mest på att försöka stoppa den blödande verksamheten. Efter värsta etappen som hon beskriver var andra vågen och efter att vaccineringen kom igång, så har hon varit mer mottaglig och kunnat satsa på att utbilda sig. Med Kompa Halland har hon kunnat bygga på sin kunskapsbank och satsa på framtiden.
Möblerade om butiken efter utbildning
Annett förstår att utbildning kan göra skillnad på riktigt, men det var först efter att hon gick en utbildning i visuell marknadsföring som hon verkligen fick nytta av ny kunskap i praktiken. Efter utbildningen beskriver Annett att hon utifrån kundflödet tog fram en ny ritning över butiken. En inköpslista sattes ihop och under en vecka stängdes butiken för att helt möbleras om. För Modestugan var det en jättestor förändring. Kunderna upplever att butiken blivit lugnare men kan inte sätta fingret på skillnaden. Annett menar och ser att utbildningen hon gick verkligen var ett steg i rätt riktning.