Sök

Tyget Södra Näs: Utvecklas man inte så avvecklas man

Sarah driver företaget Tyget Södra Näs och har likt många andra drabbats hårt av coronakrisen. När kunderna fick råd om att stanna hemma fick hon inte sålt tyger eller hattar längre. Hon tog då chansen att utvecklas och lära sig nya saker för att hålla företaget vid liv. Hennes motto är ”utvecklas man inte så avvecklas man”.

Butiksägaren Sarah står framför en vägg täckt av tyger i hennes klädbutik.

Sarah Berthag Ljones driver butiken Tyget Södra Näs i Varberg.

Vardagen som vände tyget upp och ned

När krisen slog till fick kunderna råd om att stanna hemma istället för att besöka hennes butik. Hon fick inte sålt tyger längre och kunderna slutade att fråga efter en ny hatt till festen och bröllopet. Som en av få tygaffärer som finns kvar fick Sarah kämpa för att företaget skulle överleva. Inget var det andra likt och Sarah visste inte riktigt hur hon skulle tackla krisen och utmaningarna.

Sarah hade redan innan coronakrisen ett motto att "om man inte utvecklas så avvecklas man". Hon menar att man måste vara i ständig förändring för att växa och inte stanna upp. Enligt Sarah är man aldrig fullärd och hon ser väldigt värdefullt på den tid hon avsätter för att lära sig nya saker.

Tog tygbutiken hem till kunden

När kunderna stannade hemma för att följa smittskyddsråden valde Sarah att komma hem till kunden istället. Hon packar verktygslådan med tygprover och måttband och sätter sig oftast på cykeln för att göra hembesök hos kunder. Sarah hjälper till med mätning och montering och har under krisen åkt hem till kunderna med tyger och ritningar för att möta deras behov.

I butiken har hon också gjort förändringar. Hon har gjort det möjligt för kunderna att boka privat tid i butiken och skapat ett kösystem som visar hur många personer som befinner sig i butiken samtidigt.

Sarah valde Kompa Halland

Sarah gick med i projektet Kompa Halland för att inte låta sig stanna upp när situationen gjorde det. I projektet har hon fått möjlighet att analysera vad hon kan utveckla och sortera ut vad hon behöver lära sig för att ta sig dit. Efter att ha gått några utbildningar i projektet har hon lärt sig mycket nytt som lett till att hon möblerat om i butiken och att hon kommit på nya sätt att möta kunder på. Nyttan hon fått ut av Kompa Halland är ny kunskap som hon direkt har kunnat omsätta i sin vardag och verksamhet.

I filmen berättar Sarah hur krisen har påverkat henne och hon rekommenderar andra att gå med i projektet Kompa Halland för att ta ett steg i rätt riktning.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt