Sök

Känslor bygger slutraden

Vi väljer sällan varandra. Men vi väljer våra beteenden och vem vi vill vara. Vi behöver bli mer medvetna om vilka fotavtryck vi lämnar efter oss, i rummet, hos kollegan eller vid köksbordet för vi är varandras arbetsmiljö och potential. Hur vi är mot varandra påverkar livet, personer och arbetsplatsen. Marys syfte med föreläsningen var att bidra till ökad förståelse för detta och påminna om hur vi kan bli lite bättre för varandra – hur vi kan vara goda medmänniskor.

Föreläsaren Mary Juusela pekar ut mot publiken.

Inga pekpinnar

Med ett karismatiskt uttryck och närvaro pekade Mary ofta ut mot publikhavet och kommenterade att vi har lätt för att peka på andra. Men varje gång vi pekar på någon annan, så behöver vi tänka på att vi samtidigt riktar tre fingrar mot oss själva, förklarade hon. Att peka på någon säger kanske mer om oss själva än om den personen som vi dömer. Mary förmedlade tidigt budskapet att det börjar med dig.

Du är du och jag är jag

Alla kommer inte bli bästisar. Men vi måste respektera varandra och inse att vi är olika. Vi har ofta mer gemensamt än vad vi tror, för bakom fördomar om varandra så kan flera gemensamma nämnare gömma sig. Vi kanske delar en hjärtesorg, en dröm, en känsla eller en favoritfärg. Mary pratade om hur viktigt det är att vi inkluderar, respekterar och accepterar alla på spelplanen. Hon liknade spelplanen med livet och menade att hur vi bemöts formar vilken position vi intar eller hamnar i. Här börjar arbetet med social hållbarhet. Att forma spelplanen efter spelarna och inte tvärtom.

Makten att påverka ligger i händerna på andra

I en av Marys studier upptäckte hon att uppemot 60 % av hur det ska gå för dig på jobbet ligger i händerna på andra. Hon menar att vi är flockdjur som i vår natur vill tillhöra gruppen och att vi formas av varandra för att passa in. Våra sociala behov och de mänskliga drivkrafterna är så dominanta att det styr oss mer än vad vi styr oss själva. Du behöver helt enkelt ha bra människor runt omkring dig för att bli din fulla potential. Tillväxt är ingen one man show – det är ett teamarbete.

Plocka dina russin

– Allt jag säger behöver du inte hålla med om. Plocka dina russin ur kakan, det som du tycker är bra och som kan göra skillnad för dig, upprepade Mary genomgående under sin föreläsning.
I slutet delade hon med sig av konkreta tips på hur du med små handlingar kan göra skillnad på din arbetsplats och bidra till trivsel och en god arbetsmiljö. Det kanske tyckas vara just små handlingar men i så fall behöver det ju inte heller vara en stor ansträngning att testa.

  • Bjud in alla på lunchen – skippa favoriseringen
  • Avbryt inte mitt i meningen – låt kollegan komma till tals
  • Se nyttan av olika personligheter – döm inte olikheter
  • Skämta med kollegan – inte om
  • Fokusera på uppdraget – var peppande och positiv

Text: Petra Lindström
Bild: Matts Skagshöj

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt