Sök

Nyhet till hösten – ett coachingprogram för ledare

Till hösten startar ett unikt coachningsprogram i projektet Kompa Halland, där fem företag och dess ledare och ledningsgrupp får möjlighet till handledning, coachning och utbildning för att utveckla deras verksamhet. Programmet leds av erfarna personer från Högskolan i Halmstad och Högskolan Väst, med kunskap inom förändringsarbete och verksamhetsutveckling.

Kvinnlig ledare som får coaching av en coach.

Foto: fauxels från Pexels

Ny utbildningsform

Långsiktigt och fördjupat ligger till grund för projektets satsning på en ny utbildningsform med start till hösten 2021. I behovsanalyser har projektet sett ett stort behov av stöd och vägledning i ledarskapsfrågor och hur de insatser som planeras behöver skräddarsys för att möta behoven. Det är bakgrunden till att projektet valde att utveckla ett coachingprogram.

”Coachingprogrammet är en helt unik möjlighet för ledningsgrupper att utvecklas tillsammans.”

Jan Karlsson, Högskolan i Halmstad

Coacher med expertis

Programmets upplägg har tydliga styrkor: kunskapsförankring samt anpassningsbarhet. Efter företagens behov och unika situationer kommer programmet att anpassas för att träffa så rätt som möjligt och utgöra en skräddarsydd coaching för såväl företagsledare som ledningsgrupper. Coacherna Jan Karlsson, Högskolan i Halmstad och Jan Winroth, Högskolan Väst, har båda två en fot i akademin och den andra foten i näringslivet, där de utbildat och kompetensutvecklat många organisationer i frågor kopplat till ledarskap, förändringsledning och verksamhetsutveckling. Den nya utbildningsformen ringar in det bästa av två världar. Coachningen syftar till att ge stöd åt ledare och ledningsgrupper som antingen står inför en stor förändring eller nyligen skiftat ledarskap.

Handplockade företag

Fem företag väljs ut till coachingprogrammet i Kompa Halland. Företagen handplockas utifrån de kompetensanalyser som gjorts och där insatsen balanserar med uttalade behov. Planen är att följa företagen under en längre tid och göra en fördjupad insats i syfte att kompetensutveckla individerna i företaget. Jan Karlsson, en av programmets coacher ser fram emot att starta programmet och tror på att insatsen kan göra verklig skillnad för företagen.

– Coachingprogrammet är en helt unik möjlighet för ledningsgrupper att utvecklas tillsammans. Behovet av ny kompetens har förändrats snabbare i följden av pandemin som skyndat på den tekniska och ekonomiska utvecklingen. Inom 5 år behöver var och en av oss förnya hälften av våra nuvarande kompetenser. Det gäller de flesta branscher och yrken – inte minst företagsledare som ska leda utveckling av både personal och verksamhet. Därför tror jag att det här programmet ligger helt rätt i tiden och kan vara ett avgörande stöd för företag att hänga med i utvecklingen, menar Jan Karlsson.

Uttagningen till programmet har påbörjats i projektet. Företag som är med i Kompa Halland kan göra en intresseanmälan om att vara med då alla företag inte är utvalda än. En intresseanmälan görs genom att ta kontakt med någon av projektets medarbetare på valfritt sätt.

Läs mer

Kontaktuppgifter

Projektets olika utbildningsformer

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt