Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-12-06. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Profilområde Smarta städer och samhällen

Ung kvinna med VR-glasögon som håller upp sin hand.

Profilområde Smarta städer och samhällen vid Högskolan i Halmstad tar sig an utmaningen att utveckla en smart och hållbar livsmiljö för människor.

Smarta städer och samhällen ska stödja ett brett samarbete vid Högskolan inom forskning och utbildning samt mellan olika forskningsspecialiseringar där man möter utmaningarna tillsammans med relevanta intressenter, exempelvis industri, kommuner och region.

Profilområdet är tvärvetenskapligt och bygger på befintliga starka forskningsmiljöer, med särskild inriktning på innovativa och hållbara lösningar för företag och region, för att kunna möta utmaningar för utveckling av städer och samhällen. Tyngdpunkten inom profilområdet ligger ­på små och medelstora städer och samhällen.

Profilområde Smarta städer och samhällen handlar om att skapa hållbarhet genom att använda informations- och kommunikationsteknik. Hållbarheten kan i det här sammanhanget ses ur tre olika perspektiv, ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar. Alla aktiviteter inom profilområdet kan kopplas till ett eller flera av FN:s 17 globala hållbarhetsmål.länk till annan webbplats

Fokus inom profilområdet

Fokus inom Smarta städer och samhällen ligger främst inom Smart Mobility och Smart Energy. Exempel på aktiviteter inom Smarta städer och samhällen finns också inom Smart Education, Smart Buildings och Smart Health, vilket också blir en del av Högskolans andra profilområde Hälsoinnovation.

Smarta städer och samhällen är ett av två lärosätesövergripande profilområden, och det senaste etablerade av de två, vid Högskolan i Halmstad. Det andra profilområdet är Hälsoinnovation.

Magnus Jonsson, programchef för profilområde Smarta städer och samhällen

Magnus Jonsson är professor i realtidssystem vid Högskolan i Halmstad. Han leder profilområde Smarta städer och samhällen sedan 2018.

Kristian Widén, biträdande programchef för profilområde Smarta städer och samhällen

Kristian Widén är docent vid Högskolan i Halmstad.

Sidan uppdaterad 2018-12-06