Sök

Frida Palmérobservatoriet

Frida Palmérobservatoriet är Högskolan i Halmstads observatorium. Det har fått sitt namn efter Sveriges första kvinnliga doktor i astronomi.

Förutom sitt uppmärksammade arbete med att undersöka variabla stjärnor, arbetade Frida Palmér bland annat också som lärare vid Högre allmänna läroverket i Halmstad. Observatoriet används såväl inom Högskolans grundutbildning som för populärvetenskapliga visningar för allmänheten. Observatoriet ingår i Rydberglaboratoriet och utgör också en länk i Hallands Astronomiska Sällskap (HAS).

Observatoriet, som invigdes i november 2002, är beläget på taket av det som tidigare var hus O på högskoleområdet. Det är byggt som en mindre samlingslokal med ett teleskop monterat på en upphöjd balkong. I anslutning till observatoriet finns också en öppen balkong där man kan studera stjärnhimlen genom mindre teleskop samt fältkikare.

Instrumentet är ett modernt datorstyrt spegelteleskop med spegeldiametern 27,5 cm och fokallängden 2,8 m. Teleskopet är av typen Schmidt-Cassegrain, vilket möjliggör att teleskopet är mycket kompakt trots sin relativt långa fokallängd. Till teleskopet finns även en mängd utrustning som möjliggör studier av till exempel solen.

uppdaterad

Kontakt

Dela