Viktigt att veta för dig som är ny

Bostad, nollning och försäkringar. Som ny student kan det vara mycket att tänka på – särskilt om du samtidigt flyttar till en ny stad. Här är en lista som vi hoppas ska vara till hjälp för att komma ihåg allt som behöver fixas.

Blivande lärarstudenter måste beställa registerutdrag

Som student på våra lärarutbildningar behöver du ett registerutdrag från Polismyndigheten inför din verksamhetsförlagda utbildning (VFU). VFU är ett obligatoriskt inslag i lärarutbildningen och registerutdraget ska du lämna till förskolechef/rektor vid den förskola/skola där du gör din VFU.

Ansökan om registerutdrag gör du hos Polisen. Vanligtvis tar det två veckor att få sitt utdrag, men ibland kan det ta längre tid. Beställ därför detta utdrag redan i augusti!

Begäran om utdrag ur belastningsregistretlänk till annan webbplats

För dig som ska flytta hit

Sök bostad

Bostadsläget i Halmstad är betydligt bättre än i många andra studentstäder. Är du bara ute i god tid är det oftast inga problem. Du behöver inte vänta på antagningsbeskedet för att börja söka. Börja till exempel med att ställa dig i bostadskö hos studentkårens bostadsförmedling och hos Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.
Studentkårens studentbostäderlänk till annan webbplats
HFABlänk till annan webbplats
Studentlägenheter via Willhemlänk till annan webbplats (Bolmensgatan och Gladan)

Gör en flyttanmälan

I samband med flytten till Halmstad är det viktigt att du gör en flyttanmälan på adressandring.se. Du får då en förtryckt blankett att skicka till Skatteverket, samtidigt som din post skickas till din nya adress.
Flyttanmälanlänk till annan webbplats (adressändring.se)

Skriv dig i Halmstad

När du flyttar till en ny ort har du mycket att vinna på att folkbokföra dig i den nya kommunen. Att göra en flyttanmälan genom Skatteverket är gratis och enligt lag är man skyldig att folkbokföra sig där man bor. Då kommer din post till rätt adress, du kan söka bostadsbidrag och skaffa en hemförsäkring.
Anmäl din adresslänk till annan webbplats (Skatteverket)

Sök bostadsbidrag

Bostadsbidrag kan vara ett välkommet tillskott till studentkassan.
Sök bostadsbidraglänk till annan webbplats (Försäkringskassan)

uppdaterad

2019-08-07

Kontakt

Dela

Kontakt