Testa dig för klamydia och gonorré

Du som är student och vill testa dig för klamydia och gonorré är välkommen till Studenthälsans drop-in-mottagning. Det kostar inget och du behöver inte boka tid. Kom ihåg att ta med legitimation!

Så går testet till

Om du har haft oskyddat sex är det viktigt att du testar dig även om du inte har några symptom. Du kan nämligen ändå sprida smittan vidare.

  • På kvinnor tas prov från slidan med en bomullspinne. Du tar provet själv på Studenthälsan. Det är viktigt att du inte har mens vid provtagningstillfället.
  • På män tas ett vanligt urinprov. Det är viktigt att du inte har kissat på två timmar före provtagningen.

Gonorré testas rutinmässigt samtidigt med klamydiatestet.

Klamydia är den vanligaste bakterien i Sverige som smittar sexuellt, och smittan sprids snabbt bland unga. Vanligast är smittan bland personer mellan 18 och 24 år. Gonorré orsakas av en bakterie som smittar genom sex och oftast finns i urinröret.

Det bästa sättet att skydda sig mot alla sexuellt överförbara sjukdomar är att använda kondom!

En del av dem som har smittats får besvär, som till exempel flytningar eller sveda när de kissar. Infektionerna smittar både genom oskyddat vaginalt sex, analsex och oralsex. De flesta som får klamydia märker inte av det alls. Trots att man inte har några symptom kan man ändå sprida smittan vidare till den man har sex med så det är viktigt att man alltid testar sig efter oskyddat sex. 

Under 2018 rapporterades 32 006 nya fall av klamydiainfektion i Sverige. Gonorré är mindre vanligt, men ökar i Sverige. Under 2018 rapporterades 2 734 nya fall av gonorré i Sverige.

uppdaterad

2019-09-19

Kontakt

Dela

Kontakt